HRAIS

Nacionalni sustav za obradu uvoznih carinskih deklaracijaMinistarstvo financija, Carinska uprava s danom pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji započinje s nacionalnom primjenom sustava HRAIS, odnosno nacionalnog sustava za obradu uvoznih carinskih deklaracija. AIS je opće prihvaćeni akronim engleskog naziva sustava Automated Import System, koji predstavlja sustav obrade uvoznih carinskih deklaracija utemeljen na elektroničkoj razmjeni podataka s gospodarskim subjektima, dok HRAIS predstavlja nacionalni sustav za obradu uvoznih carinskih deklaracija.
 
Kako bi gospodarski subjekti mogli ostvariti sve prednosti takvog sustava moraju razviti vlastite aplikacije i IT sustave kompatibilne s HRAIS-om, te se istovremeno povezati s Informacijskim sustavom Carinske uprave na način koji omogućuje slanje elektroničkih poruka propisanog oblika i sadržaja.
 
Tijekom daljnjeg rada i razvoja sve promjene u dokumentaciji biti će objavljene na ovim mrežnim stranicama, stoga molimo cjenjene korisnike da redovito prate objave o izmjenama. Također, radi bolje suradnje i komunikacije s gospodarskim subjektima koji razvijaju IT aplikacije bilo za svoje potrebe ili komercijalno, stojimo na raspolaganju vezano uz pojašnjenja, komentare ili prijedloge, te nam se mogu javiti na info-hrais@carina.hr.