PEM konvencija

Revidirana PEM konvencija

Sustav pan-Euro-mediteranske kumulacije podrijetla omogućuje primjenu dijagonalne kumulacije između EU-a, država EFTA-e, Turske, zemalja potpisnica Barcelonske deklaracije, Zapadnog Balkana i Farskih otoka. Ista se temelji na mreži sporazuma o slobodnoj trgovini koji imaju identične protokole o podrijetlu.
Dana 7. prosinca 2023., Zajednički odbor PEM-a usvojio je nova i modernizirana pravila o podrijetlu koja imaju za cilj povećati trgovinu između Europske unije i susjednih zemalja u pan-Euro-mediteranskom području (PEM). Pravila o podrijetlu primjenjivat će se od 1. siječnja 2025. i modernizirat će sve povlaštene trgovinske sporazume između 24 trgovačka partnera PEM-a tako što će relevantna „pravila o podrijetlu” u tim sporazumima postati fleksibilnija i pogodnija za poslovanje.
U SL 2024/390, 19.02.2024 objavljena je Odluka br. 1/2023 Zajedničkog odbora Regionalne konvencije o pan-euro-mediteranskim povlaštenim pravilima podrijetla оd 7. prosinca 2023. o izmjeni Regionalne konvencije o pan-euro-mediteranskim povlaštenim pravilima podrijetla. Kako je navedeno, izmjene Konvencije stupaju na snagu 1. siječnja 2025. godine.
Do početka promjene Revidirane PEM konvencije paralelno će se primjenjivati Prijelazna pravila s pravilima Regionalne konvencije te će izvoznici moći birati hoće li izdati dokaz o podrijetlu temeljem PEM Regionalne konvencije, Prijelaznih pravila ili temeljem oba seta pravila (uz uvjet da zadovoljavaju konkretna propisana pravila stjecanja podrijetla).  
 
Zajednički odbor PEM-a također se složio da će započeti korištenje elektroničkih potvrda o prometu robe u smislu daljnjeg pojednostavljenja carinskih formalnosti.
Više o ovoj temi možete pronaći na stranicama Europske komisije .

Prijelazna pravila o podrijetlu primjenjiva na pan-Euro-mediteranskom području (PEM)
 
Europska unija u postupku je izmjene 21 protokola o podrijetlu unutar pan-Euro-mediteranskog područja (PEM) provedbom alternativnog skupa pravila o podrijetlu. Alternativna, odnosno prijelazna pravila se primjenjuju paralelo s pravilima Regionalne konvencije te izvoznici mogu birati hoće li izdati dokaz o podrijetlu temeljem PEM Regionalne konvencije, Prijelaznih pravila ili temeljem oba seta pravila (uz uvjet da zadovoljavaju konkretna propisana pravila stjecanja podrijetla). U "matrici", odnosno Obavijest Komisije o primjeni prijelaznih pravila o podrijetlu nalaze se informacije o novim partnerima koji mogu primijeniti Prijelazna pravila,
Više o predmetnoj temi možete pronaći u Smjernicama kao i na stranicama Europske komisije
 
PEM konvencija
 
Protokoli pravila o podrijetlu u sporazumima o slobodnoj trgovini između stranaka pan-Euro-mediteranske zone zamjenjuju se pravilima o podrijetlu utvrđenima u Regionalnoj konvenciji o pan-Euro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o podrijetlu (Konvencija PEM) objavljenoj u OJ L54 od 26. veljače 2013. godine.
 
25 ugovornih stranaka PEM konvencije su:
  • EU,
  • države EFTA-e (Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn),
  • Farski otoci,
  • sudionici Barcelonskog procesa (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Palestina (Ovo imenovanje ne smije se tumačiti kao priznanje države Palestine i ne dovodi u pitanje pojedinačna stajališta država članica o ovom pitanju. ), Sirija, Tunis i Turska),
  • sudionici Procesa stabilizacije i pridruživanja EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo (Ovo imenovanje ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaracija o neovisnosti Kosova.),
  • Republika Moldavija,
  • Gruzija i
  • Ukrajina.
 Više o predmetnoj temi možete pronaći na stranicama Europske komisije .

Pan-Euro-med kumulacija

Primjena dijagonalne kumulacije podrijetla unutar pan-Euro-med zone temelji se na mreži sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA), čiji se protokoli o podrijetlu sastoje od identičnih pravila o podrijetlu. Za više detalja pogledajte Obavijest Komisije koja sadrži 'matricu' koja upučuje među kojim se ugovornim stranama može primijeniti dijagonalna kumulacija.
EU je također objavio Pojašnjenja za pan-Euro-med protokole o podrijetlu.
 
Detaljne informacije o pan-Euro-med sustavu kumulacije podrijetla dostupne su u Priručniku za pravila o preferencijalnom podrijetlu koja se koriste u trgovini između EU, drugih europskih zemalja i zemalja sudionica Euro-mediteranskog partnerstva.