Bilje i sjemenje

Unos bilja, sjemena i sadnoga materijala

Prijenos bilja i biljnih proizvoda moguće je obaviti isključivo preko graničnih prijelaza na kojima je uspostavljena fitosanitarna inspekcija, osim ako se u putničkom prometu unose male količine proizvoda, i kada pregled može obaviti i uredujući carinski službenik, pa se te količine mogu prenositi preko svih graničnih prijelaza.

Dakle, fitosanitarnom pregledu ne podliježu male količine bilja i biljnih proizvoda, koje su podrijetlom iz europskih zemalja (što uključuje sve europske zemlje, a ne samo članice Unije), a unose ih putnici u putničkom prometu za osobne potrebe, i to:
 
 • svježe voće i povrće (isključujući krumpir) ukupne težine do 5 kg,
 • rezano cvijeće i dijelovi bilja povezani u buket ili vijenac: jedan buket ili vijenac,
 • sjeme cvijeća i povrća u izvornom pakiranju, ukupne težine do 100 g, koje nije namijenjeno prodaji: do pet pakiranja,
 • lukovice i gomolji ukrasnog bilja: ukupne težine do 3 kg,
 • božićna drvca bez korijena: jedan komad,
 • sobno bilje i lončanice (isključujući bonsai): najviše 3 biljke, te
 • balkonsko bilje i neodrvenjelo ukrasno grmlje: najviše 10 biljaka.

Pri unosu većih količina bilja i sadnog materijala, posebno iz neeuropskih zemalja, obvezna je provedba pregleda graničnog fitosanitarnog inspektora, koji određuje daljnje mjere postupanja s navedenim proizvodima.
 
PROMJENE ČIJE STUPANJE NA SNAGU SE OČEKUJE!

Sukladno novim pravilima, čiji  početak  primjene je u pripremi, putnici  iz trećih zemalja u osobnoj prtljazi više neće moći unositi u EU bilje, biljne proizvode, sjeme i bilje za sadnju ako ne posjeduju popratni fitosanitarni certifikat iz treće zemlje izvoza ili podrijetla bilja i biljnih proizvoda. Međutim, Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2019/2072, Prilogom XI, Dijelom C, određen je popis bilja (plodova) za čiji unos iz trećih zemalja na područje Unije nije potreban fitosanitarni certifikat. To su plodovi:
 
 • ananas, svjež ili suh,
 • okosov orah, svjež ili suh, neovisno je li oljušten ili oguljen ili ne,
 • durian,
 • banane, uključujući banane za kuhanje, svježe ili suhe,
 • datulje, svježe ili suhe.

Za naprijed nabrojane biljne plodove neće  biti potreban fitosanitarni certifikat te će njihovo unošenje biti dopušteno i kao dio osobne prtljage putnika koji putuju iz trećih zemalja. Količine koje će putnici mogu unijeti kao dio osobne prtljage nisu točno definirane Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2019/2072, te su stoga dopuštene količine primjerene za osobnu uporabu putnika kao roba nekomercijalne naravi sukladno carinskim propisima.
 
Unos ostalog bilja i biljnih proizvoda, bilja za sadnju i sjemena u osobnoj prtljazi putnika iz trećih zemalja je zabranjen ili će biti dopušten samo uz posjedovanje odgovarajućeg fitosanitarnog certifikata izdanog od strane nadležnog tijela (npr. fitosanitarna inspekcija) treće zemlje izvoza ili podrijetla.
 
Informaciju o  početku primjene navedenih mjera Carinska  uprava će  pravovremeno objaviti na ovoj mrežnoj stranici.