Obavijest putnicima koji putuju u Rusiju ili im je krajnje odredište u Rusiji

Međunarodne mjere ograničavanja koje EU primjenjuje prema Rusiji.

Posebnu pozornost treba obratiti na zabranu izvoza različitih vrsta luksuzne robe vrijednosti veće od 300 eura (tartufi, kavijar, alkoholna pića, cigare, kristali, satovi i sl.), elektronički predmeti za kućansku uporabu čija je vrijednost veća od 750 eura po komadu, audio-oprema i video-oprema vrijednosti veće od 1000 eura po komadu, glazbeni instrumenti vrijednosti veće od 1000 eura po komadu, motocikli i njihovi dijelovi čija vrijednost prelazi 5000 eura po komadu, vozila vrijednosti veće od 50 000 eura po komadu itd.
 
Osim luksuzne robe propisana su i ograničenja koja se odnose na različitu ostalu robu, bez obzira na njenu vrijednost, kao što su: optički proizvodi i oprema, žive biljke, biljne reznice, lukovice itd. drvo, šperploča, papir, karton, zidne tapete, tkanine, boje, kemijski proizvodi, strojevi, oprema, građevinski materijali itd.
 
Važno je napomenuti da se navedena ograničenje ne primjenjuje na osobne predmete putnika, npr. pametni telefon za osobnu uporabu, osobni nakit (draguljarske proizvode i njihove dijelove, proizvode zlatarstva KN 7113 i 7114), osobnu odjeću i sl.
 
Više informacija o robi koja se nalazi na zabrani izvoza u Rusiju dostupno je u Prilogu br. XVIII. i Prilogu br. XXIII.  Uredbe (EU) br.833/2014 o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanje Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini.