Inspection equipment and tools for EU external border - 101005903 — 2020HR – INSPEQUIPMENT



“Inspection equipment and tools for EU external border - 101005903 — 2020HR – INSPEQUIPMENT”


Opis projekta:
Iz Programa Europske unije (EU) HERCULE III 2014.-2020., Tehnička pomoć, specifičnog područja aktivnosti „Nabava i održavanje istražnih alata i metoda korištenih u borbi protiv nepravilnosti, prijevara i korupcije počinjenih protiv financijskih interesa Unije, u koji je uključen i specijalizirani trening potreban za upravljanje istražnim alatima“, Ministarstvo financija, Carinska uprava (MFCU) uspjela je osigurati financiranje i trećeg projekta i to nabavu „Inspekcijske opreme i alata za vanjsku granicu EU“.
 
Dužnost MFCU Republike Hrvatske (HR) je štititi financijski interes EU i osigurati sigurnost  svojih građana boreći se protiv svih oblika prekograničnog kriminala i ilegalne trgovine. Od 169 graničnih prijelaza (GP), smještenih u 11 država članica (DČ) istočne i jugoistočne Europe (SEE), 41 granični prijelaz nalazi se u RH. Stoga MFCU mora imati mogućnost adekvatno odgovoriti na rastuće izazove sve raširenijeg kriminala, ne samo na dosad poznatim cestovnim i željezničkim pravcima, već i na novim rutama poput Kine - Srbije - Bosne i Hercegovine (BiH) - HR / EU. Nadzor, inspekcija i kontrola teritorija HR složen je i određen je njegovim geopolitičkim položajem jer njegova izuzetno duga kopnena granica sa zemljama nečlanicama (1,378 km) i vrlo zahtjevna konfiguracija tla značajno utječu na način kontrole. Ovaj je dio EU među najosjetljivijim lokacijama u EU u pogledu zapljene cigareta i duhana zbog velikog prekograničnog prometa i niza osjetljivih ruta kretanja.
Globalno okruženje koje se brzo mijenja pokreće veću potražnju za međunarodnom sigurnošću lanca opskrbe i efikasnošću logistike. Ručni način pregleda, bez odgovarajuće opreme i adekvatno obučenih službenika, ne može biti dovoljno učinkovit i djelotvoran u otkrivanju krijumčarenja u vozilima i kontejnera, a da ne spominjemo sofisticirane i raznovrsne metode prikrivanja krijumčarene robe. Ovaj projekt pridonijet će potrebnoj zaštiti financijskog interesa EU kupnjom i održavanjem  standardne opreme i alata potrebnih za temeljitu inspekciju svih vrsta prijevoznih sredstava (kamiona, osobnih automobila  i kontejnera) i robe na vanjskim granicama EU i unutar HR-a.

Ciljevi i očekivani rezultati
Osim općih ciljeva zaštite financijskih interesa EU-a, poboljšanje radne učinkovitosti i sposobnosti provedbe, specifični ciljevi ovog projekta su kupnja opreme i alata za 41 granični prijelaz RH i timove mobilnih jedinica. Nabavom tehničke opreme i alata MFCU će značajno povećati svoje operativne i tehničke kapacitete koji trenutno nisu dovoljni zbog njegove zastarjelosti, otpisa ili nedostatka odgovarajuće opreme  čime je i smanjena učinkovitost carinskih službenika. Uz nabavljenu opremu planirano je i održavanje treninga koji će uz korištenje nove opreme obuhvaćati i naprednije metode pregleda koje će kolegama držati  carinski službenici koji posjeduju certifikate stečene u centrima obuke na području EU. Navedena obuka osigurava carinskim službenicima adekvatno korištenje pojedinih alata kako bi osigurali bolje rezultate rada otkrivanjem više krijumčarene, zabranjene, ograničene ili krivotvorene robe uvezene u EU s namjerom izbjegavanja plaćanja PDV-a/carina/trošarina (duhan, cigarete, alkohol itd.). Usavršavanje radnih metoda značajno poboljšava borbu protiv svih vrsta nepravilnosti i prijevara.
S obzirom na složenost nabave, postavljanja i upravljanja opremom, prilikom pripreme projektnog prijedloga provedene su analize dosadašnjih kapaciteta opreme, ljudskih potencijala te mogućih troškova.
Projektom se smanjuje šteta proračunu EU-a, osigurava manje zagušenje na graničnim prijelazima, smanjuju ilegalne aktivnosti (krijumčarenje, korupcija i kriminal), te povećava učinkovitost carinskih službenika i ubrzava protok robe i ljudi.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 7.600.000,00 kuna
IZNOS KOJI SUFINANCIRA EU: 4.864.000,00 kuna
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2022.
KORISNIK PROJEKTA: Ministarstvo financija, Carinska uprava

KONTAKT ZA VIŠE INFORMACIJA: project@carina.hr