Okvirni program za istraživanje i inovacije – Obzor 2020.

Projekt „Entrance“
 
Ministarstvo financija, Carinska uprava sudjelovala je kao partner u projektu „883424 — Učinkoviti pregled temeljen na riziku prelazaka tereta bez ometanja poslovanja - Entrance“, koji je financiran iz Programa unije „Obzor 2020“ (The Framework Programme for Research and Innovation 2014-2020, Poziv H2020-SU-SEC-2018-2019-2020, tema: SU-BES02-2018-2019-2020, vrsta djelovanja: RIA). Nositelj projekta je Francuska komisija za alternativne energije i atomsku energiju zajedno s još šesnaest partnera, a iz Hrvatske su sudjelovali Ministarstvo financija, Carinska uprava, Ministarstvo unutarnjih poslova i Institut Ruđer Bošković.
Specifični cilj projekta je stvaranje sveobuhvatnog korisničkog alatnog okvira za rizike i nenametljivu pretragu prekograničnoga kretanja tereta, s posebnim naglaskom na granicu Carinske unije EU-a. Opći je cilj projekta poboljšati graničnu sigurnost protiv širokog spektra opasnih i nedopuštenih materijala uz minimalno ometanje prekograničnog protoka robe. Projekt je postigao pet glavnih rezultata: automatiziranu platformu za procjenu rizika, prepoznavanje prijetnji i razmjena informacija (ENARTIS); paket tehnologije nenametljive pretrage za otkrivanje skrivene krijumčarene robe u teretu velike gustoće; poboljšanu mogućnost premještanja jedinica za nenametljivo otkrivanje velikog broja prijetnji uključujući eksplozive, nedopuštene droge, kemijska bojna sredstva, nuklearne i radioaktivne materijale i posebne nuklearne materijale kao što su obogaćeni uran i plutonij; razvijena je transeuropska mreža portala za praćenje zračenja za pasivno prepoznavanje nedopuštenih nuklearnih i radioaktivnih materijala te nova RPM tehnologija prepoznavanja velike brzine za pasivno prepoznavanje radioaktivnih materijala s minimalnim poremećajem protoka.

„Okvirni program za istraživanje i inovacije - Obzor 2020.“ bio je najveći i ključni financijski instrument Europske unije za jačanje europskog istraživačkog prostora, osnaživanje europske konkurentnosti na svjetskom tržištu. Obzor 2020. započeo je netom po pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, a njegov proračun iznosio je gotovo 80 milijardi eura koji su europskom istraživačkom prostoru bili dostupni tijekom sedam godina, koliko je program trajao (2014. - 2020.). Opći cilj programa Obzor 2020. bio je pomoći izgradnji društva i gospodarstva EU-a temeljenog na znanju i inovacijama s krajnjim ciljem osiguranja većeg gospodarskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta te rješavanja pitanja građana EU-a o njihovoj materijalnoj sigurnosti, općoj sigurnosti i okolišu, kao i jačanja globalne pozicije EU-a u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama (Europska komisija, Uredba 2013.). Obzor 2020. bio je usredotočen na tri prioriteta, posebice stvaranje izvrsne znanosti u svrhu jačanja izvrsnosti u znanosti Unije na svjetskoj razini, poticanje vodećeg položaja industrije za potporu inovacijama i poslovanju, uključujući mikro, mala i srednja poduzeća (MSP-ove) te suočavanje s društvenim izazovima kako bi se izravno odgovorilo na izazove određene u strategiji „Europa 2020.“, potporom aktivnosti koje obuhvaćaju cijeli spektar, od istraživanja do tržišta.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 6.398.686.25 eura

IZNOS KOJI SUFINANCIA EU: 100% opravdanih troškova

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. listopada 2020. - 30. studenoga 2023.

KORISNICI: Ministarstvo financija, Carinska uprava, Ministarstvo unutarnjih poslova i Institut Ruđer Bošković + 13 partnera i nositelj projekta (CEA - COMMISSARIAT À L'ÉNERGIE ATOMIQUE ET AUX ÉNERGIES ALTERNATIVES)

KONTAKT ZA VIŠE INFORMACIJA: project@carina.hr