Financijski okvir 2021. – 2027.


Višegodišnji financijski okvir (VFO) 2021.-2027.


Europska komisija je u svibnju 2018. godine objavila prijedlog novog Višegodišnjeg financijskog okvira (dalje u tekstu: VFO) za proračunsko razdoblje EU od 2021. do 2027. godine. Značajan dio tih  sredstava odnosi se na fondove koji će se provoditi sukladno Uredbi o utvrđivanju zajedničkih odredaba (CPR) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R1060&from=EN).

Kako bi se osigurala učinkovita upotreba financijskih sredstava Unije, za svaki je posebni cilj utvrđen popis horizontalnih i tematskih uvjeta, koji se moraju ispuniti prije prijavljivanja rashoda. VFO je dugoročni proračun EU-a kojim se za razdoblje od sedam godina postavljaju ograničenja za potrošnju EU-a kao cjeline te za različita područja djelovanja i predstavlja ulagački proračun koji udružuje sredstva država članica kako bi se financirale aktivnosti koje se mogu učinkovitije financirati zajednički.
Proračun EU-a podijeljen je u 7 proračunskih naslova za 17 političkih područja. Omotnica proračuna EU za 2021.-2027. najveća je do sada te iznosi 1 824,3 milijardi eura, a za RH na raspolaganju je više od 25 milijardi eura u tekućim cijenama, od čega je više od 14 milijardi eura iz VFO-a te nešto više od 11 milijardi eura iz izvora EU sljedeće generacije (Next Generation EU ili NGEU).

Ta su sredstva podijeljena na Kohezijsku politiku (Europski fond za regionalni razvoj, Europski socijalni fond+ i Kohezijski fond), Fond za pravednu tranziciju (FPT), Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EFPRA), Fond za azil, migracije i integraciju (FAMI), Fond za unutarnju sigurnost (FUS), Instrument za financijsku potporu u području upravljanje granicama i vizne politike (BMVI), Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) i Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EFJP).

Europski fond za regionalni razvoj / European Regional Development Fund (EFRR/ERDF) doprinosi smanjivanju razlika između razina razvijenosti različitih regija i smanjivanju zaostalosti regija u najnepovoljnijem položaju, među kojima se posebna pozornost poklanja regijama koje su izložene ozbiljnim i trajnim prirodnim ili demografskim poteškoćama, kao što su najsjevernije regije s vrlo niskom gustoćom naseljenosti te otočne, pogranične i planinske regije. EFRR reguliran je sektorskom Uredbom (EU) 2021/1058 Europskog parlamenta i Vijeća od 24. lipnja 2021. o Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom fondu.

Institucionalni okvir za korištenje fondova EU u RH, između ostaloga, uređen je Zakonom o institucionalnom okviru za korištenje fondova Europske unije u RH (NN 116/2021) te Uredbom o tijelima u sustavu upravljanja i kontrole za provedbu programa iz područja konkurentnosti i kohezije za financijsko razdoblje 2021. – 2027. (NN 96/2022).

PROGRAMSKI DOKUMENTI

Izrada programskih dokumenata temeljila se kako na Unijinim prioritetima tako i na prioritetima RH. Proces izrade programskih dokumenata odvijao se putem pregovaračkog postupka, kako na nacionalnoj razini temeljem prioritizacije investicijskih potreba između svih sektora, tako i temeljem neformalnog i formalnog dijaloga između RH i Europske komisije.

Vlada RH je na sjednici 5. studenoga 2020. odlučila kako su programi Kohezijske politike u RH sljedeći:
  1. Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK); financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda; odobren od EK 9.11.2022.;
  2. Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021.– 2027. (PULJP); financiran iz Europskog socijalnog fonda plus;
  3. Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027. (ITP); financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Fonda za pravednu tranziciju.