Fond za carinsku opremu (CCEI)

Instrument za financijsku potporu namijenjenu opremi za carinske provjere (engleska skraćenica: CCEI) uspostavljen je Uredbom (EU) 2021/1077 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 24. lipnja 2021. o uspostavi, u okviru Fonda za integrirano upravljanje granicama (engleska skraćenica: IBMF), Instrumenta za financijsku potporu namijenjenu opremi za carinske provjere. Omogućuje državama članicama kupnju, održavanje i nadogradnju najsuvremenije carinske opreme kao što su novi skeneri, automatizirani sustavi za otkrivanje registarskih pločica, timovi pasa tragača i mobilni laboratoriji za analizu uzoraka. Instrumentom se podupire Carinska unija Europske unije i rad carinskih tijela, osobito im pomažući u zaštiti financijskih i gospodarskih interesa, osiguravanju sigurnosti i zaštite unutar Unije te zaštiti Unije od nepoštene i nezakonite trgovine kao što je krivotvorenje robe, na ukupno 2140 carinskih ureda na vanjskim granicama Unije.

Opći cilj Instrumenta pružanje je potpore carinskoj uniji i carinskim tijelima u njihovoj misiji zaštite financijskih i gospodarskih interesa Unije i njezinih država članica, kako bi se osigurala sigurnost i zaštita unutar Unije i kako bi se Unija zaštitila od nezakonite trgovine te istodobno olakšala zakonita poslovna aktivnost.

Specifični cilj Instrumenta je doprinijeti odgovarajućim i jednakovrijednim rezultatima carinskih provjera transparentnom kupnjom, održavanjem i poboljšanjem odgovarajuće i pouzdane, najsuvremenije opreme za carinske provjere koja je zaštićena, sigurna i pogodna za okoliš, te time pomoći carinskim tijelima da djeluju jedinstveno radi zaštite interesâ Unije.

Financijska omotnica za provedbu Instrumenta za razdoblje 2021. - 2027. iznosi 1.006.407.000 eura. Instrumentom se može financirati do 80 % ukupnih prihvatljivih troškova projekata.
Temeljem prvoga Višegodišnjega radnoga programa (The CCEI’s Multi-Annual Work Programme for the years 2021 - 2022) raspisan je prvi poziv iz CCEI-ja na dvije teme: Oprema za granične prijelaze i Oprema za carinski laboratorij. Državama članicama omogućeno je podnošenje najviše jednog projektnog prijedloga po temi.