Ukidanje obvezatnosti prilaganja obrasca D.V.1 od 1.1.2023.

Delegiranom uredbom Komisije (EU) 2016/341 оd 17. prosinca 2015. člankom 6. propisano je da države članice mogu do datuma nadogradnje nacionalnih sustava uvoza dopustiti upotrebu drugih sredstava osim tehnika elektroničke obrade podataka za dostavljanje podataka iz stavka 1. Ako se podaci iz stavka 1. dostavljaju drugim sredstvima osim tehnikama elektroničke obrade podataka, upotrebljava se obrazac utvrđen u Prilogu 8 tj. obrazac Deklaracija o podacima o carinskoj vrijednosti robe D.V.1.

Carinska uprava Republike Hrvatske do 31.12.2022. godine zahtijeva prilaganje obrasca D.V.1 kada je to propisano.

Međutim prelaskom na novi HRAIS2 sustav koji će biti u primjeni od 1.1.2023. godine ukida se obvezanost prilaganja obrasca D.V.1.

Naime svi podaci koji se popunjavaju u Deklaraciji o podacima o carinskoj vrijednosti od 1.1.2023. popunjavat će se kroz razne podatkovne elemente u samoj deklaraciji npr. oznake vrijednosti u PE 1407, uvećanja i odbici u PE 1404, carinska vrijednost u PE 1403 040 014 i sl.

U prilogu je tablica gdje su prikazane oznake vrijednosti i kombinacije koje su moguće. Ta kombinacija oznaka deklarira je li vrijednost robe utvrđena posebnim čimbenicima ili ne.

Skreće se pozornost deklarantima da unatoč činjenici da se uz carinsku deklaraciju ne prilaže Deklaracija o podacima o carinskoj vrijednosti da se predmetni podatkovni elementi popunjavaju s dužnom pažnjom jer se deklariranjem istih deklariraju podaci vezani uz način deklariranja i izračun carinske vrijednosti te posljedično i obračun carine, statističkih podataka, porezne osnovice i sl.

 

Dokumenti