Što je intrastat sustav?

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/intra1_thumb.jpg
  • Slika

Što je Intrastat sustav?

 

Intrastat je sustav prikupljanja podataka o robnoj razmjeni između zemalja članica EU. Uveden je propisom Komisije (EEC) No 3330/91 i u primjeni je od 1993. godine, kada je uspostavljeno jedinstveno tržište i kada su uklonjene fizičke granice među zemljama članicama. Podatke o robnoj razmjeni među članicama EU tada više nije bilo moguće prikupljati pomoću carinskih deklaracija jer su iste ukinute, što je prouzročilo stvaranje novog Intrastat sustava koji mora pružiti zadovoljavajući nivo informacija za statistiku. Važnost tako prikupljenih podataka pomaže napretku integrirane europske ekonomije i osnovni je izvor informacija za statistiku platne bilance, nacionalne račune i kratkoročne ekonomske studije.

U Intrastat sustavu podaci o trgovini mjesečno se prikupljaju pomoću statističkih obrazaca neposredno od tvrtki – poslovnih subjekata (izvještajnih jedinica).

Za statistiku robne razmjene s trećim državama (Extrastat), izvor podataka za statistiku još uvijek ostaju carinske deklaracije.

 

Uvođenje Intrastat susatava

 

      Prema uzoru na neke države članice EU, predviđeno je da će u Republici Hrvatskoj poslove prikupljanja podataka za Intrastat obavljati carinska služba, pri čemu će Odjel za Intrastat biti formiran u Carinarnici Varaždin, kao Carinarnici koja ulaskom Republike Hrvatske gubi sve poslove na granici prema Republici Sloveniji i Republici Mađarskoj.

Prikupljeni podaci slati će se u Državni zavod za statistiku, koji će biti zadužen za njihovu obradu i širenje.

 

Projekt Twinning Light PHARE 2005 - INTRASTAT

 

Radi potpunog usklađivanja statistike robne razmjene sa EU zakonodavstvom, Ministarstvo financija Republike Hrvatske i Statistika Danske potpisali su ugovor u okviru projekta Twinning Light PHARE 2005. Nositelj cjelokupnog projekta je Državni zavod za statistiku, a u projektu također sudjeluju Carinska uprava i porezna uprava.

 

U okviru navedenog projekta do sada je održano pet misija:

Prva misija: siječanj 2008. – „Opseg i važnost poslova uvođenja Intastata“

Druga misija: veljača 2008. – „Znanje i iskustvo Danske i Litve u imeplementaciji Intrastat sustava“

Četvrta misija: travanj 2008.  „Kumuliranje podataka između Intrastat i Extrastat sustava“

Peta misija: svibanj 2008. „ Poslovni registar i PSI registar“

 

 

 

Studijska posjeta Statistici Danske od 07.- 09. svibnja 2008. godine u

Kopenhagenu

 

U okviru projekta „Statistika robne razmjene između država članica EU“, održana je studijska posjeta Statistici Danske na kojoj su sa hrvatske strane prisustvovali: viši savjetnik Ružica Krišto- Služba za informacijski sustav, statistike i analize, Središnji ured, pročelnik Carinarnice Varaždin Ratislav Horvatić, viši inspektor, Ksenija Ozimec - Odjel za nadzor, Odsjek za provjere, Carinarnica Varaždin, te od strane Državnog zavoda za statistiku načelnica Statistike robne razmjene s inozemstvom Vesna Polančec, viša savjetnica Pododsjeka robne razmjene sa inozemstvom Darinka Grgurić i viši informatički savjetnik- projektant Dražen Cukina, Odjel projektiranja i razvoja.

Cilj studijske posjete bio je upoznati sudionike s postupcima prikupljanja podataka za Intrastat sustav u Statistici Danske, sa vrstama provjere podataka, s načinima usporedbe poreznih podataka i Intrastat podataka, provjerom poreznih podataka, obradom podataka i širenjem informacija.



Pisane vijesti