„Adriatic Shield 08“ međunarodna civilno – vojna vježba

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/adri1_thumb.jpg
  • Slika
  • Slika

Vježba je organizirana u okviru djelovanja RH u Proliferation security initiative (PSI) programu, odnosno Inicijativi za sprječavanje širenja oružja za masovno uništavanje, kao i opreme, tehnologije te materijala vezanih uz to oružje, a održana je u Luci Rijeka i Kvarnerskom zaljevu od 12-14. svibnja 2008.

PSI program pokrenut je 2003. godine s namjerom jačanja suradnje i komunikacije između državnih institucija na međunarodnoj razini, a potporu programu do sada je dalo 90 zemalja svijeta.

Uz Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo financija, Carinska uprava bila je jedan od nositelja vježbe. Vježba je imala za cilj jačanje nacionalnih kapaciteta radi suzbijanja širenja oružja masovnog uništenja, ali i testiranje procedura zemalja u okružju Jadranskog mora u razmjeni informacija.

Vježba se sastojala iz dva dijela od kojih je prvi bio predviđen za praktičan prikaz procedure presretanja broda za koji se sumnja da prevozi opasno oružje i njegovo prepraćenje u sigurnu luku gdje je nastavljeno njegov pregled.

Drugi dio odvijao se na kopnu terminalu luke Rijeka gdje je izvršen pregled i provjera kontejnera za koji se sumnjalo da sadrži robu dvojne namjene koja može poslužiti za izradu „prljave bombe“.

U vježbi su sudjelovali RH, SAD, Poljska, Italija, Slovenija, Crna Gora i BiH. 

Zapaženu ulogu u oba dijela vježbe imala je i CURH, čiji su carinski službenici Carinarnice Rijeka uz potporu Središnjeg ureda, svojim znanjem, profesionalnošću i vještinom u rukovanju opremom pokazali kako su spremni odgovoriti i na takvu vrstu izazova koji je pred njih bio postavljen. Od strane domaćih i stranih stručnjaka kao i od predstavnika državnih dužnosnika javno su pohvaljeni za svoj doprinos ovoj vježbi, a što je posebno naglasio i ministar vanjskih poslova RH gosp. Gordan Jandroković.



Pisane vijesti