Zaštitne carine pri uvozu određenih proizvoda od čelika

Slika /6016/shutterstock_121516270.jpg

Provedbena uredba Komisije (EU) 2018/1013 o uvođenju privremenih zaštitnih mjera  u vezi s uvozom određenih proizvoda od čelika stupa na snagu 19. srpnja 2018. i ostaje na snazi kroz 200 dana, u kojem razdoblju se očekuje donošenje konačne mjere.

U Službenom listu broj L181 od 18. srpnja 2018. objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2018/1013 od 17. srpnja 2018. o uvođenju privremenih zaštitnih carina na uvoz određenih proizvoda od čelika.
 
Privremenim zaštitnim carinama od 25 % obuhvaćene su 23 skupine čeličnih proizvoda, kako je to navedeno u prilogu I Uredbe, a iste će se primjenjivati od trenutka kada uvoz premaši prosječnu godišnju razinu uvoza u periodu od 2015. do 2017. godine.

Za te potrebe, prilogom V Uredbe utvrđene su carinske kvote s pripadajućim količinama u tonama, u okviru kojih se ne primjenjuje zaštitna carina. Kvotama se upravlja po redoslijedu prihvaćanja carinskih deklaracija za puštanje u slobodni promet, što znači deklarant zahtjev za korištenje carinske kvote treba podnijeti upisivanjem rednog broja kvote u polju 39 uvozne carinske deklaracije.

Neupisivanje rednog broja kvote u uvozno carinsku deklaraciju rezultirat će obračunom zaštitne carine.

Ako bi uvoznik zbog neupućenosti ili drugog razloga propustio zahtijevati kvotu u trenutku podnošenja deklaracije te mu zbog toga bude obračunata zaštitna carina, isti ima mogućnost kvotu zatražiti naknadno, u skladu s člankom 16. i Prilogom I Pravilnika o upravljanju carinskim kvotama („Narodne novine“ broj 34/2018).
  
Zaštitnim carinama, neovisno o kvotama, ne podliježe roba podrijetlom iz:

  • Norveške, Islanda i Lihtenštajna

  • zemalja u razvoju koje su članice WTO-a, prema tablici u prilogu IV Uredbe.

U smislu ove odredbe, pod podrijetlom robe podrazumijeva se nepreferencijalno podrijetlo kako je utvrđeno carinskim zakonodavstvom Unije.

Važno je naglasiti da zaštitnim carinama ne podliježe ni roba koja je u trenutku stupanja na snagu Uredbe bila na putu prema Uniji. Za dokazivanje ove činjenice deklarant treba priložiti prijevoznu ili drugu ispravu iz koje je vidljivo da je roba otpremljene iz treće zemlje prije 19.srpnja 2018. i ušla u carinsko područje Unije iza tog datuma. 



Pisane vijesti