Zakon o dopuni Zakona o posebnom porezu na alkohol

Vlada Republike Hrvatske pripremila je sukladno Zaključku sa 26. sjednice Hrvatskog sabora Prijedlog zakona o dopuni Zakona o posebnom porezu na alkohol s Konačnim prijedlogom Zakona.

 

Prijedlogom zakona željela se postići moguća viša zaštita domaće proizvodnje voćnih vina, te da se domaćim, uglavnom malim proizvođačima voćnih vina osigura prodaja i konkurentnost na tržištu vina.

 

Naime, uz dosadašnju visinu posebnog poreza na alkohol sadržanog u voćnom vinu u iznosu od 60 kuna po litri apsolutnog alkohola (a kojeg su plaćali i tuzemni proizvođači voćnih vina), takova vina su bila nedostupna većem dijelu hrvatskog pučanstva, te proizvođači nisu bili konkurentni na domaćem i inozemnom tržištu, i nisu imali nikakvog  poticaja za nastavak daljnje proizvodnje.

 

Slijedom navedenog predloženo je da se visina posebnog poreza na alkohol sadržan u vinu u iznosu od 0 kuna primjenjuje i na voćna vina.

 

Dana 5. listopada 2007. godine na 27. sjednici Hrvatskog sabora citirani Prijedlog je jednoglasno usvojen od strane saborskih zastupnika.

Zakon o dopuni Zakona o posebnom porezu na alkohol izišao je u „Narodnim novinama“, broj  107 od 19. listopada 2007. godine.

 

U nastavku dajemo tekst Zakona o dopunama Zakona o posebnom porezu na alkohol:

 

 

ZAKON  O DOPUNAMA ZAKONA O POSEBNOM POREZU NA ALKOHOL

                  

                                                             

Članak 1.

 

       U Zakonu o posebnom porezu na alkohol („Narodne novine“, broj 51/94, 141/98, 55/00, 127/00, 67/01 i 107/01.) u članku 9. stavku 2. iza riječi: „vinu“ dodaju se riječi: „ i voćnom vinu“.

 

Članak 2.

U članku 17. stavku 1. i 2. iza riječi: „ vina“ dodaju se riječi: „ i voćnih vina“

 

 

Članak 3.

U članku 24. stavku 1. i 2. iza riječi: „ vina“ dodaju se riječi: „ i voćnih vina“.

 

 

Članak 4.

       U članku 27. stavku 6. iza riječi: „ vina“ dodaju se riječi: „ i voćnih vina“.

 

 

Članak 5.

       Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u  „Narodnim novinama“.



Pisane vijesti