Provedba Zakona o potvrđivanju ugovora o izmjeni i dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini – CEFTA 2006

 

        Naputkom broj 6/2007 od 27. 07. 2007. g. Carinske uprave – Središnjeg ureda, Službe za carinsku tarifu, vrijednost, podrijetlo i carinski laboratorij, Odjela za podrijetlo robe, navedena su pravila postupanja u provedbi Ugovora o izmjeni i dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini – CEFTA 2006. Zakon o potvrđivanju Ugovora o izmjeni i dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini – CEFTA 2006, objavljen je u N.N. – M.U. broj 6/07. Ugovor je stupio na snagu 01. svibnja 2007. godine, a u Republici Hrvatskoj se primjenjuje od 22. 08. 2007. godine sukladno odredbama članka 4. točka 3.

        Prema Pročišćenom tekstu Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (u daljnjem tekstu CEFTA 2006), članice CEFTA-e 2006 su: Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Moldova, Republika Crna Gora, Republika Srbija, te Privremena uprava Ujedinjenih naroda na Kosovu, u ime Kosova, u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNMIK).

        S danom 24. 10. 2007. godine članice CEFTA-e 2006 koje su, sukladno odredbama članka 4. Ugovora ispunile uvjete za stupanje Ugovora na snagu su: Republika Albanija, Republika Crna Gora, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Moldova, Privremena uprava Ujedinjenih naroda na Kosovu, u ime Kosova, u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNMIK) i Republika Srbija.

        Stupanje na snagu Ugovora CEFTA 2006 u odnosu na Bosnu i Hercegovinu očekuje se nakon što protekne mjesec dana od dostave depozitaru njezinih isprava o ratifikaciji, o čemu ćete biti naknadno izvješteni.

        Slijedom navedenog, dana 24. 10. 2007. g. prestaje važiti bilateralni Ugovor o slobodnoj trgovini koji je Republika Hrvatska primjenjivala s Republikom Srbijom.

        Bilateralni Ugovor o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ostaje na snazi sve dok navedena zemlja ne ispuni uvjete za primjenu Ugovora CEFTA 2006.

        Obzirom da je Republika Srbija s danom 24. 10. 2007. g., sukladno odredbama članka 4. Ugovora ispunila uvjete za stupanje Ugovora na snagu, odredbe članka 3. Dodatka 4 (Kumulacija podrijetla u CEFTA-i) primjenjuju se i na Republiku Srbiju.

        Iz članka 3. Dodatka 4 vidljivo je da je moguća intra - CEFTA kumulacija, trenutno, među slijedećim zemljama: Republikom Albanijom, Republikom Crnom Gorom, Republikom Hrvatskom, Republikom Makedonijom, Republikom Moldovom, Privremenom upravom Ujedinjenih naroda na Kosovu, u ime Kosova, u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNMIK) i Republikom Srbijom.

        Kumulacija sa Bosnom i Hercegovinom biti će moguća nakon stupanja na snagu Ugovora CEFTA 2006 za navedenu zemlju. U međuvremenu, između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine primjenjuje se samo bilateralna kumulacija podrijetla.

 

 CEFTA 2006 Obavijest

 


 

 



Pisane vijesti