Vijeće EU donijelo 9. paket sankcija protiv Rusije

Slika /11799/Slika informacije općenita.jpg

U Službenom listu EU br. L 322 I/1, od petka, 16. prosinca 2022. godine, objavljen je 9. paket mjera ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini.

Paket uključuje stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih, kojima se zamrzava imovina i zabranjuje putovanje u EU.
Među njima su ruske oružane snage, pojedini časnici, obrambene tvrtke, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.
 
 
Nove mjere se uz ostalo odnose i na :
 
1.            Izvozne kontrole – napredna tehnologija, kemikalije, roba za suzbijanje nereda i prosvjeda, elektronske komponente u vojnoj opremi (vodiči, sklopke), dronovi i sl.
 

2.            Zabranu izvoza - dodatni proizvod koji se koriste u naprednim industrijama, generatori, laptopi, kamere, leće za kamere, dodatne vrste strojeva , dodatne zabrane proizvoda koji se koriste u avio industriji;
 
3.            Zabranu pružanja usluga – reklamiranja za određene kompanije, testiranje proizvoda, tehničke kontrole auta i sl. te dodatne medijske kuće
 

4.            Zabranu dodatnih vrsta investicija naročito u sektoru energetike/određenih vrsta rudarstva
 
 
5.            Dozvolu preprodaje rafinirane ruske nafte (HU, BG i SK) za potrebe UA (na traženje UA)
 
 
6.            Izuzimanje „natural gas condensate“ s liste zabrane izvoza i ponovnog izvoza radi njegove upotrebe u proizvodnji LNG-a (članak 3 m)
 
 
7.            Druge mjere
 
 
Tekst Uredbi i Odluka dostupan je na poveznici:  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/?uri=OJ:L:2022:322I:TOC
 

Pisane vijesti