Vijeće EU donijelo 12. paket sankcija protiv Rusije

Slika /slike/Slike za objave za web/informacije.jpg

Dana 18. prosinca 2023. godine, objavljen je 12. paket mjera ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini.

Uredbom Vijeća (EU) 2023/2878 od 18. prosinca 2023. o izmjeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini, Europska unija uvodi zabranu izravnog ili neizravnog uvoza, kupnje ili prijenosa dijamanata iz Rusije. Zabrana se odnosi na dijamante podrijetlom iz Rusije, dijamante koji se izvoze iz Rusije, prolaze kroz Rusiju i ruske dijamante prerađene u trećim zemljama. Izravna zabrana primjenjuje se na neindustrijske prirodne i sintetičke dijamante dok kod neizravne zabrane primjenjuje se kod uvoza prerađenih ruskih dijamanata (tj. rezanih i/ili poliranih) u trećim zemljama, što uključuje i nakit koji sadržava dijamante podrijetlom iz Rusije.

Nadalje, proširuje se popis robe koja bi mogla doprinijeti tehnološkom napretku ruskog obrambenog i sigurnosnog sektora kao što su kemikalije, litijeve baterije, termostati, istosmjerni motori, servomotori za bespilotne letjelice, itd.

Također, uvedena su dodatna ograničenja uvoza robe na kojoj Rusija ostvaruje velike prihode, kao što su sirovo željezo i zrcalno željezo, bakrene žice, aluminijske žice, folije, cijevi,  ukapljeni propan (LPG), gdje su predviđena određena izuzeća i prijelazna razdoblja.

Postojeća zabrana pružanja usluga proširuje se i na pružanje softvera za upravljanje poduzećima i softvera za industrijski dizajn i proizvodnju.

Izvoznici iz EU-a prilikom prodaje, isporuke, prijenosa ili izvoza u treće zemlje, uz iznimku partnerskih zemalja, moraju ugovorom zabraniti ponovni izvoz posebno osjetljive robe i tehnologije u Rusiju te ponovni izvoz takve robe i tehnologije radi njezine upotrebe u Rusiji. Klauzulom će obuhvatiti zabranjene predmete koji se upotrebljavaju u ruskim vojnim sustavima koji se nalaze na bojištima u Ukrajini ili su ključni za razvoj, proizvodnju ili upotrebu  ruskih vojnih sustava, kao i zrakoplovnu robu i oružje.

Vezano na zabranu provoza koja se trenutačno primjenjuje na izvoz robe i tehnologije s dvojnom namjenom iz EU-a u treće zemlje preko državnog područja Rusije, zabrana provoza će obuhvatiti sve ratne materijale.

Uvedena su određena izuzeća od ograničenja uvoza koja se odnose na predmete za osobnu uporabu, kao što su proizvodi za osobnu higijenu ili odjeću koju nose putnici ili koja se nalazi u njihovoj prtljazi te za automobile s diplomatskim registarskim pločicama za ulazak u EU. Nadalje, građanima EU-a koji žive u Rusiji, države članice mogu odobriti ulazak njihovih automobila ukoliko nisu namijenjeni prodaji i koriste se isključivo za osobnu uporabu.

Vijeće je također odlučilo uvesti pravila o obavješćivanju o prodaji tankera bilo kojoj trećoj zemlji, kako bi njihova prodaja i izvoz bili transparentniji, posebno u slučaju rabljenih brodova te uvodi stroža pravila u cilju bolje provedbe pravila o gornjoj granici cijene nafte i suzbijanja izbjegavanja mjera.
Švicarska je odlukom dodana na popis partnerskih zemalja koje primjenjuju mjere ograničavanja na uvoz željeza i čelika iz Rusije.

Uz gospodarske sankcije, na popis onih na koje se primjenjuju mjere ograničavanja uvršten je velik broj dodatnih osoba i subjekata, gdje će se na njih primjenjivati stroža ograničenja izvoza robe i tehnologije s dvojnom namjenom. Popis osoba i subjekata na koje se primjenjuju mjere ograničavanja moguće je naći na poveznici Provedbena uredba Vijeća (EU) 2023/2875 оd 18. prosinca 2023. o provedbi Uredbe (EU) br. 269/2014 o mjerama ograničavanja u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Ukrajine

Pisane vijesti