Stop nezakonitoj prodaji duhana i cigareta

  • Slika /13774 vijest SMJ ZG i VU cigarete i duhan/Glavna Slika1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb i Vukovar spriječili nezakonitu prodaju i krijumčarenje duhana i cigareta.

Provodeći pojačane mjere nadzora 24. prosinca 2023. u Zagrebu, carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb zatekli su u neposrednoj blizini gradske tržnice osobu otprije poznatu po nezakonitoj prodaji duhanskih proizvoda u posjedu ukupno 24,00 kg sitno rezanog duhana. Pakirani u 40 PVC vrećica i pripremljeni za prodaju na crnom tržištu, duhanski proizvodi nisu bili označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH.
Pronađena roba je oduzeta, a zbog prekršaja opisanog člankom 133.st.1.t.57. Zakona o trošarinama okrivljenom je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 eura. Nadležnom carinskom uredu bit će  dostavljen zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od  2.739,60 eura.
 
Istog dana, carinski službenici Službe za mobilne jedinice Vukovar su na ulazu u EU, na graničnom prijelazu Bajakovo, pregledom teretnog vozila turskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Turske pronašli 420 paketića (42 šteke/8.400 komada) raznih cigareta koje je navedeni vozač pokušao na skriven način uvesti na područje EU.  
Cigarete su pronađene uz uporabu opreme iz programa Hercule III  u pretincu za alat na kabini kamiona i u pretincu za alat na poluprikolici teretnog vozila.  
Zbog prekršaja iz članka 137a. stavka 1. Zakona o trošarinama vozaču je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 12.600 eura, a cigarete su oduzete.
 

Pisane vijesti