Pronašli veliku količinu droge na graničnom prijelazu Karasovići

  • Slika /13752 vijest droga Karasovići/glavna slika droga Karasovići.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici u suradnji s policijskim službenicima PU dubrovačko-neretvanske pretragom osobnog vozila pronašli 400 000 sjemenki cannabisa iz kojih se moglo uzgojiti više od 130 tona marihuane.

Izlaznoj graničnoj kontroli na graničnom prijelazu Karasovići  17. prosinca 2023. u 01,30 sati pristupilo je osobno vozilo albanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao albanski državljanin u dobi od 29 godina.
Tijekom granične kontrole policijski i carinski službenici uočili su preinake u unutrašnjosti vozila što je pobudilo sumnju na moguće krijumčarenje te je zatražen nalog za pretragu.
Temeljem naloga Županijskog suda u Dubrovniku pretraženo je vozilo i u prednjem dijelu pronađen posebno izrađen skriveni prostor u kojem se nalazilo 400 000 sjemenki, odnosno 400 originalnih pakiranja s po 1000 komada sjemenki cannabisa

Zemlja porijekla sjemenki je Kanada gdje je legalizirana konzumacija i uzgoj droge marihuane za osobne potrebe, a tržišna vrijednost zaplijenjenih sjemenki procjenjuje se na oko 600 tisuća eura. Također, procjenjuje se da bi se od ove količine sjemenki cannabisa moglo uzgojiti preko 130 tona marihuane za konzumaciju.
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni državljanin Albanije sjemenke cannabisa prevezao iz jedne od zemalja zapadne Europe s ciljem daljeg prevoženja u Albaniju gdje je bila namijenjena sadnji i uzgoju.
Pronađene sjemenke su uz potvrdu oduzete, a albanski je državljanin uz kaznenu prijavu za kazneno djelo „Izbjegavanja carinskog nadzora“ predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Nakon prošlotjedne zapljene preko 900 kg marihuane na području Osijeka, ovom najnovijom zapljenom još se jednom pokazala dobra i kvalitetna suradnja između policijskih uprava i Carinske uprave što u konačnici dovodi do zapaženih rezultata u suzbijanju distribucije i zlouporabe droga.

Pisane vijesti