Velika zapljena cigareta na području carinarnice osijek

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/otoytu_7181.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na Carinskoj ispostavi Batina, dana 20. kolovoza 2010. godine, u vremenu oko 13,00 sati, ovlašteni carinski službenici Carinske ispostave Batina u suradnji s policijskim službenicima Graničnog prijelaza Batina spriječili su pokušaj krijumčarenja 1.580 kutija cigareta tržišne vrijednosti 8.532,00 kuna. Zbog načina izvršenja predmetnog djela podignuta je kaznena prijava a zbog načina pokušaja nezakonitog unosa u carinsko područje Republike Hrvatske vozilo u kojem je bila skrivena krijumčarena roba i sama roba su privremeno oduzeti od strane carinskih službenika.

Na putnički ulaz Carinske ispostave Batina, pristiglo je osobno vozilo marke Wolksvagen, tip Pasat Variant, slovačkih registracijskih oznaka u kojem se nalazio vozač slovački državljanin D. G.  i suvozač  P.Z. također slovački državljanin. Na upit službujućeg carinskog službenika „Imate li što za prijaviti“ odgovoreno je niječno.  Ovlašteni carinski službenik posumnjao je u iskaze putnika te je odlučio predmetno vozilo detaljno pregledati. Cjelovita  pretraga vozila obavljena je u suradnji s policijskim službenikom te je u prepravljenom zadnjem dijelu vozila ispod prtljažnog prostora i u prepravljenom rezervoaru za gorivo pronađeno ukupno 1.580 kutija cigareta različitih marki obilježenih nadzornim markicama Republike Srbije.  Budući da je način izvršenja navedenog djela ukazivao na namjeru izvršenja istog a u svrhu krijumčarenja robe, navedeno vozilo i roba su privremeno oduzeti temeljem članka 245. Carinskog zakona.

Protiv počinitelja je sukladno Privremenoj uputi za postupanje državnih odvjetnika i ovlaštenih carinskih službenika u kaznenim i prekršajnim predmetima u kojima je izgledna povreda načela „ne bis in idem“ (načelo ne postupanja dva puta u istoj pravnoj stvari) podignuta kaznena prijava pri Općinskom državnom odvjetništvu u Belom Manastiru a zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 298. Kaznenog zakona izbjegavanja carinskog nadzora.



Pisane vijesti