Otkriven pokušaj krijumčarenja zaštićenih vrsta kamenih koralja i školjkaša

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/sg512f_7191.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 24. kolovoza 2010. godine, u operativnoj akciji tijekom provedbe pojačanih mjera nadzora carinski službenici Carinarnice Zagreb, otkrili su na graničnom prijelazu Bregana pokušaj nezakonitog iznosa zaštićenih primjeraka kamenih koralja i školjki.

Carinski službenici pri provedbi mjera carinskog nadzora na izlazu iz Republike Hrvatske, izvršili su pregled i pretragu nad osobnim motornim vozilom njemačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao njemački državljanin. Na upit carinskog službenika vozaču i putnicima u vozilu, imaju li što za prijaviti carinskoj kontroli te slijedom njihovog niječnog odgovora pristupilo se pregledu spomenutog motornog vozila. Pregledom vozila pronađena je neprijavljena količina primjeraka morskih riba, školjki i kamenih koralja.

Zbog osnovane sumnje da su pojedini primjerci pronađenih vrsta zaštićeni u Republici Hrvatskoj te činjenice da nitko od putnika nije imao potrebno izvozno dopuštenje obaviještena je Uprava za inspekcijske poslove zaštite prirode pri Ministarstvu kulture o samom događaju. Identifikacijom vrsta od strane inspektora zaštite prirode potvrđeno je kako su pojedini primjerci, i to kameni koralj iz reda Scleractinia (2 komada) te školjkaši Tridacnidae (4 ljušture) zaštićeni Konvencijom o međunarodnoj trgovini zaštićenim vrstama.

Protiv njemačkog državljana podnesena je prijava o počinjenju prekršaja sukladno članku 240., st.1., toč. 3. Carinskog zakona kojim je predviđena za fizičku osobu novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 100.000,00 kuna.



Pisane vijesti