Spriječeni pokušaj krijumičarenja zaštićenih vrsta živih ptica – češljugara i cigareta

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/5s2spk_7171.jpg
  • Slika
  • Slika
U akciji usmjerenoj prema suzbijanju krijumčarenja zaštićenih vrsta živih ptica - češljugara i cigareta preko graničnih prijelaza na carinskom području Republike Hrvatske tijekom jučerašnjeg dana, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja ili su naplaćene mandatne kazne.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik, carinski službenici prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu, detaljnim pregledom osobnog motornog vozila talijanskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Albanije, otkrili su pokušaj krijumčarenja 11 komada živih ptica češljugara, lat. Carduelis carduelis, vrste uvrštene na popis strogo zaštićenih zavičajnih vrsta iz Priloga VIII Pravilnika o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama. O pokušaju krijumčarenja obaviješten je inspektor za zaštitu prirode, koji je prekršitelju izrekao novčanu kaznu u iznosu od 7.000,00 kuna. Također, protiv vozača pokrenut je i carinsko prekršajni postupak zbog prekršaja iz članka 240. stavak 1. točka 3. Carinskog zakona te je stranci izrečena kazna u iznosu od 5.000,00 kuna. Pronađene ptice puštene su u prirodu.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, carinski službenici prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu u nekoliko slučajeva otkrili su pokušaj krijumčarenja ukupno 53.400 različitih vrsta cigareta. Pronađena roba bila je skrivena u osobnim motornim vozilima stranih registracijskih oznaka.

Protiv prekršitelja pokrenuti su prekršajni postupci te su naplaćene novčane i mandatne kazne u ukupnom iznosu od 21.500,00 kuna, a sporne cigarete su oduzete u korist Republike Hrvatske.



Pisane vijesti