Uporaba jamstva za postupak provoza na robno-graničnim ispostavama

Prilikom unosa strane robe u carinsko područje Republike Hrvatske preko robno-granične ispostave na kojoj se istu namjerava pustiti u slobodan promet (ili u neki drugi odgovarajući carinski postupak), predmetnoj se ispostavi podnosi deklaraciju za postupak puštanja u slobodan promet (ili drugi odgovarajući postupak) i provoznu deklaraciju kao prethodni dokument. Pri tome se, između ostalog, zahtjeva i polaganje jamstva za provozni postupak iako se predmetna roba nalazi pod nadzorom ispostave.

 

Iz opisa postupka je jasno kako, u navedenom slučaju, provozni postupak ne postoji u smislu kretanja robe od jedne točke do druge točke unutar carinskog područja, nego se roba nalazi pod stalnim nadzorom predmetne ispostave a provozna deklaracija se podnosi radi evidentiranja odnosno kao prethodni dokument deklaraciji za postupak puštanja u slobodan promet ili neki od drugih odgovarajućih carinskih postupaka.

 

Osim toga, prema važećim odredbama Carinskog zakona i Uredbe za provedbu Carinskog zakona, svako korištenje zajedničkog jamstva za postupak provoza, pa time i opisano, utječe na visinu referentnog iznosa i visinu zajedničkog jamstva a time i na troškove uporabe jamstva.

 

Stoga su informirane sve Carinarnice kako u slučajevima gdje se strana roba direktno unosi u domaće carinsko područje preko robno-granične ispostave na kojoj se za istu podnosi deklaracija za puštanje u slobodan promet (ili drugi odgovarajući carinski postupak), pri čemu se provozna deklaracija podnosi kao prethodna isprava toj deklaraciji i gdje je odnosna robno-granična ispostava navedena na provoznoj deklaraciji i kao otpremna i kao odredišna ispostava, nije potrebno polaganje jamstva za postupak provoza.

 

Napominjemo kako je polaganje odgovarajućeg jamstva za postupak puštanja u slobodan promet (ili drugi odgovarajući postupak) kojeg će odnosna ispostava provesti za predmetnu robu, obvezno.



Pisane vijesti