01. siječnja 2008 – obvezna primjena zajedničkog jamstva za postupak provoza

Dana 31. prosinca 2007, istječe propisano razdoblje u kojem se opće zajedničko jamstvo za namirenje carinskog duga za sve carinske postupke, položeno kod CURH, može koristiti kao jamstvo za postupak provoza. To znači da se od 01. siječnja 2008. godine kao instrument za namirenje duga u provoznom postupku može koristiti jedino zajedničko jamstvo za postupak provoza.

 

Da bi pravna osoba stekla pravo koristiti zajedničko jamstvo za postupak provoza neophodno je da od Carinske uprave dobije odobrenje za uporabu zajedničkog jamstva. Stoga je zainteresirana osoba dužna podnijeti odgovarajući zahtjev mjesno nadležnoj carinarnici. Detalji kojima je propisano podnošenja zahtjeva, sadržaj obrasca i popis priloga detaljno su propisani Naputkom za izdavanje odobrenja za uporabu zajedničkog jamstva za postupak provoza (Naputak 8/2007) kojega se može naći na službenoj web stranici www.carina.hr u dijelu „propisi-provedbeni propisi.“

 

Naglašavamo također da je za obradu zahtjeva od strane nadležne carinarnice i Središnjeg ureda CURH potrebno najmanje 8 dana a nakon toga slijedi postupak dobivanja garancije kod izabrane banke. 

 

Stoga, ovim putem, još jednom ukazujemo svim pravnim osobama zainteresiranim za dobivanje odobrenja za uporabu zajedničkog jamstva za postupak provoza da na vrijeme ispune svoje obveze kako bi se provozni postupci od 01. 01.2008 mogli odvijati bez zastoja i nepravilnosti.



Pisane vijesti