U Hrvatskoj, najveća vojna vježba NATO-a

„NOBLE MIDAS 07“ najveća je međunarodna vojna vježba do sada održana u Hrvatskoj u okviru vježbovnih djelatnosti oružanih snaga Sjeverno atlantskog saveza (NATO-a), uz sudjelovanje oružanih snaga 12 njegovih država članica i oružanih snaga Republike Hrvatske. Vojna vježba provodila se na području srednjega i južnoga Jadrana, te na vojnim poligonima u Slunju, Kninu, Zemuniku i Divuljama od 1. do 12. listopada 2007. godine.

 

Odluku o sudjelovanju Republike Hrvatske u provedbi predmetne vježbe donijela je Vlada Republike Hrvatske 15. lipnja 2007. godine, a za hrvatskog nositelja poslova i koordinatora aktivnosti svih državnih tijela u pripremi i provedbi vježbe određeno je Ministarstvo obrane. Tom prilikom nominirana su i druga upravna tijela uključujući i Ministarstvo financija glede suradnje pri provedbi vojne vježbe, te pružanja potrebnih oblika stručne pomoći.

 

Carinska uprava spremno je dočekala i uspješno ispunila povjerenu joj zadaću kontrole i nadzora prekograničnog prijelaza velikog broja stranih sudionika vježbe, brodova, zrakoplova, te kopnenih prijevoznih sredstava, materijala i razne opreme.

 

 

            U okviru oružanih snaga formiran je pri Zapovjedništvu HRM posebni Provedbeni stožer za vježbu  „NOBLE MIDAS 07“, sa sjedištem u Splitu.

  

                      Kako je predpostavka za provedbu vježbe prekogranični prijelazak velikog broja stranih sudionika u brodovima, zrakoplovima, te kopnenim prijevoznim sredstvima, to je u Oprerativni stožer za provedbu vježbe formacijski uključen i predstavnik Carinske uprave.

 

                   Obavljanje poslova povezanih s organiziranjem i provedbom vježbe „NOBLE MIDAS 07“ unutar Carinske uprave, sukladno aktu o unutarnjoj organizaciji, povjereno je voditelju Odsjeka za izvanredna i krizna postupanja, koji je neposredno sudjelovao u svim pripremnim radnjama povezanim s organizacijom i provedbom navedene vježbe pri Ministarstvu obrane u Zagrebu, te je u razdoblju od 20. rujna do 12. listopada sudjelovao u okviru Operativnog stožera za provedbu vježbe u PB Lora u Splitu.

 

                      Sukladno pripremnim materijalima za provedbu vojne vježbe sačinjen je   hodogram aktivnosti Carinske uprave i njezinih pojedinih ustrojstvenih jedinica u provedbi vježbe, te je provedena simulacija carinskih procedura povezanih s prijelaskom osoblja stranih oružanih snaga, te njihovoga naoružanja i opreme preko granične crte.

                                                           

                U okviru pripreme stručnih podloga za provedbu carinskih procedura posebna pažnja posvećena je međunarodnim sporazumima o pravnom položaju postrojbi NATO SOFA i PfP SOFA oružanih snaga koje je zaključila ili kojima je pristupila Republika Hrvatska u okviru Partnerstva za mir (PfP), posebice u dijelu koji se odnosi na carinsko pravni sustav i carinske procedure pri prijenosu predmeta naoružanja, prijevoznih sredstava i druge tehničke opreme preko carinske crte, odnosno tijekom njihovoga zadržavanja u hrvatskome graničnom području.

                                                                                                                                               

                     U provedbi Carinskih procedura u primjeni je bio NATO obrazac FORM 302, kao temeljna carinska isprava kojom se uređuje provedba navedenih carinskih procedura.

 

                    Pripremni materijal raspravljen je i verificiran s predstavnicima Operativnog stožera vježbe, te je sukladno njihovim prijedlozima i primjedbama sačinjena uputa Carinske uprave o provedbi carinskih formalnosti prilikom privremenoga uvoza i ponovnog izvoza, specijalnih vozila, opreme i druge robe, koju su koristili sudionici međunarodne vojne vježbe. Na taj način ujednačeno je postupanje carinskih službenika prilikom prijelaska granice sudionika vježbe, te predmeta naoružanja, prijevoznih sredstava i prateće opreme. 

 

     Poseban doprinos u operativnoj provedbi vježbe imali su djelatnici Carinarnice Split i Rijeka.    

 

     Na zaključenome skupu vodećih sudionika vježbe, ministar obrane Republike Hrvatske gospodin Berislav Rončević i čelnici sudjelujućih postrojbi NATO SOFA pozitivno su ocijenili rad svih pratećih upravnih tijela, uključujući i dio poslova koji se odnose na carinsku službu.

 

    Zaključno valja istaknuti, djelotvorno i učinkovito organizirani timski rad u okviru Operativnog stožera vježbe NOBLE MIDAS 07. koji je rezultirao pravodobnim informacijama o dolasku i sidrištu brodova, kao i sve druge opreme koja se privremeno uvozila za potrebe vježbe.

 

     

      Navedeno potvrdio je i Ministar obrane Republike Hrvatske gospodin Berislav Rončević koji je istaknuo kako je hrvatsko domaćinstvo NATO-voj vojnoj vježbi potvrda da je NATO prepoznao naše rezultate kao što je i Hrvatska prepoznala priliku i uspješno se dokazala u organiziranju vrlo zahtjevne međunarodne vojne vježbe. U tom smislu i Carinska uprava je vrlo uspješno obavila svoju zahtjevnu zadaću i polućila pohvalu i podršku Ministarstva obrane.



Pisane vijesti