Godišnji sastanak asocijacije MAR/YACHT INFO SOUTH

  

       U vremenskom razdoblju od 24. – 25. listopada 2007. godine, održana je godišnja skupština asocijacije MAR/YACHT INFO SOUTH u Madridu, Kraljevina Španjolska.

       Na sastanku su sudjelovali predstavnici zemalja članica, zemalja promatrača, OLAF-a, Svjetske carinske organizacije - WCO-a RILO-a.

       Kao predstavnici Carinske uprave RH na istom sastanku prisustvovali su gđa Ivana Javor, načelnica Odjela za droge, opasne tvari i sprječavanje pranja novca i gđa Inga Maleš, inspektor u Odjelu za suzbijanje krijumčarenja-prijevara u Središnjem uredu CURH-a.

       Tijekom dvodnevnog radnog sastanka, izlagalo se i raspravljalo o dosadašnjem radu i novim očekivanjima koji se postavljaju u budućnosti, a ujedno je prezentirano izvješće s prošlogodišnjeg zajedničkog sastanka asocijacije MARINFO/YACHTINFO održanog u Parizu, Francuska Republika te novosti i aktualnosti u aktivnostima MARINFO/YAHTINFO NORTH, kao i poboljšanja koja su učinjena u informatičkoj podršci i aplikacijama baza podataka MARINFO, YACHTINFO te budući projekt VESSEL INFO.

       Drugog dana sastanka raspravljalo se o podnesenim zahtjevima za primanje u punopravno članstvo zemalja promatrača, koji su prema pravnoj proceduri ispunili uvjete za isto, te zahtjevima za dobivanje statusa promatrača.

       Odlukom zemalja članica Republika Hrvatska koja je promatrač u ovoj asocijaciji od 2003. godine, primljena je u punopravno članstvo asocijacije MAR/YACHT INFO SOUTH.

       Istovremeno, odbijen je zahtjev Republike Turske za primanje u punopravno članstvo, obzirom da su Republika Cipar i Helenska Republika uložile prigovor, dok su usvojeni zahtjevi Republike Albanije i Republike Crne Gore za dobivanje statusa promatrača.

      Nadalje, imajući u vidu jačanje uloge Carine u sustavu globalne sigurnosti međunarodne trgovine u nastavku sastanka raspravljalo se o izmjenama „RULES OF PROCEDURES“ , odnosno Pravilnika o postupanju ove asocijacije, ali konačno usvajanje prijedloga izmjena teksta dviju regionalnih organizacija MAR/YACHT INFO (NORTH and SOUTH) bit će na slijedećem sastanku.

 

 
 

 

 



Pisane vijesti