U ci luka rijeka otkriven pokušaj krijumčarenja kokaina

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/DSC02705_thumb.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 3. travnja 2008. g. carinski službenici Carinarnice Rijeka otkrili su pokušaj krijumčarenja 15.080 grama kokaina, skrivenog u kontejneru od 40“, pristiglom dana 26. ožujka 2008. godine brodom “TRADER“ (zastava Maršalskih Otoka) iz Ekvadora za primatelja iz Crne Gore.

U konkretnom slučaju predmetni je kontejner, što je prema manifestu bio napunjen teretom “zamrznute voćne pulpe“, temeljem analize rizika i selekcije sumnjivih kontejnera po brodskim manifestima tereta u dolasku izdvojen kao sumnjiv.

Otvaranjem je kontejnera, ukrcanog u luci Guayaquil dana 16. 02. 2008. što je preko Hamburga i Malte dopremljen u luku Rijeku, s lukom krajnjeg odredišta Bar, Crna Gora, utvrđeno da se radi o 18 paleta zamrznute voćne pulpe, raznoga tropskoga voća.

Carinski službenici su prazan kontejner pregledali RTG uređajem i pomoću uređaja „BUSTER“, pri čemu je pregledan prostor motora rashladnog uređaja, kao i donji dio poda kontejnera, međutim takvim pregledom nije pronađena neprijavljena i krijumčarena roba.

Veći dio deklarirane robe pregledan je metodom slučajnog odabira uz pomoć mobilnog RTG uređaja “Linescan 207 Autovan“. Istom su metodom iz pojedinih kutija, odnosno paleta uzeti uzorci za preliminarnu kontrolu robe na opojne droge. Kako je nalaz bio na pojedinim testerima pozitivan na opojnu drogu “kokain“, ali nepostojan, provedena je i kemijska analiza materije na opojne droge u Centar za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić“ u Zagrebu.

Obzirom da je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja bio negativan, nastavljeno je s pregledom robe u predmetnom kontejneru tako da se pristupilo pojedinačnom otvaranju i vizualnom pregledu sadržaja svakog kartona.

Pregledavajući robu na jednoj paleti što sadrži kartone sa zamrznutom voćnom pulpom, u kojima se nalazila zavarena prozirna plastična vreća sa zamrznutim sadržajem tamno crvene boje, carinski su službenici naišli na jedan karton u kojem je nađena prozirna plastična vreća sa zamrznutim sadržajem mliječno bijele boje. Bušenjem sadržaja plastične vreće i preliminarnim testiranjem uzorka testerom na kokain, tester je trenutno reagirao što je ukazivalo da se u uzorku nalazi opojna droga kokain.

Carinski su službenici slijedom toga otvorili svaki karton u svrhu provjere nalazi li se i u ostalim kartonima skrivena roba.

Ukupno je pronađeno 15.080 grama neprijavljene robe, sakrivene unutar deklarirane, koju je preuzelo Ministarstvo unutarnjih poslova, radi daljnjeg vještačenja kojim je potvrđeno da se radi o opojnoj drogi kokain te u svrhu provedbe postupka tzv. kontrolirane isporuke.



Pisane vijesti