Svečano zatvaranje twinning projekta phare 2006 „emcs & aeo razvoj – potpora upravljanju“

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/1mfgyd_7101.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U hotelu International u Zagrebu, 06. srpnja 2010. godine održana je svečanost zatvaranja twinning projekta „EMCS & AEO razvoj – potpora upravljanju“ koji se provodio u okviru nacionalnog Phare programa za 2006 godinu, u suradnji Ministarstva financija – Carinske uprave Republike Hrvatske i Ministarstva financija Republike Austrije. Projekt je trajao 14 mjeseci. Ugovorena vrijednost projekta iznosi 734.703,53 eura.

Tijekom svečanosti zatvaranja projekta prigodnim govorima nazočnima su se obratili gđa. Ivana Soić, pomoćnica ravnatelja Carinske uprave, g. Michael Kainz, savjetnik u veleposlanstvu Republike Austrije, g. Fulvio Bianconi, voditelj sektora u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj, g. Domagoj Šimunović, pomoćnik ravnatelja, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata i programa   Europske unije  i g. Peter Zeller, Agencija za europske integracije i gospodarski razvoj Republike Austrije.

U sklopu svečanosti održana je i prezentacija projekta od strane twinning partnera. Projekt su predstavili voditeljica projekta, s hrvatske strane gđa. Višnja Marković i s austrijske strane, g. Peter Schandl.

Opći cilj ovoga projekta bio je pružanje potpore Republici Hrvatskoj u ispunjavanju zahtijeva EU u pred pristupnom periodu za poglavlja 16 (Oporezivanje) i dijelove poglavlja 29 (Carinska unija) pravne stečevine, a vezano uz razvoj i provedbu nacionalnih sustava koje zahtijeva Carinska uprava Republike Hrvatske kako bi bila povezana sa IT sustavima EU i kako bi se na taj način omogućila razmjena informacija između Europske komisije i zemalja članica i to odmah nakon pristupa EU.

Svrha ovog projekta bila je jačanje operativnih kapaciteta hrvatske Carinske uprave u području upravljanja razvojem sustava EMCS faza 3 i AEO što je uključivalo upravljanje svim poslovnim i funkcionalnim aspektima uvođenja novih sustava s posebnim naglaskom na organizacijsko restrukturiranje i reforme u provedbi postupaka. Sustav EMCS je europski sustav za elektronsku razmjenu informacija između gospodarskih subjekata i carinskih službi, čija je glavna namjena praćenje kretanja trošarinskih proizvoda u sustavu odgode plaćanja trošarinskih davanja. S druge strane koncept ovlaštenih gospodarskih subjekata (AEO) označava status koji se može priznati svakom gospodarskom subjektu koji ispunjava zajednička mjerila u pogledu kontrolnog sustava subjekta, financijske sposobnosti i pridržavanja propisa, čime se ostvaruje povoljniji položaj u odnosu na druge subjekte što obuhvaća olakšice u pogledu pojednostavljenja predviđenih carinskim propisima, ali i carinskih kontrola, ako su ispunjeni određeni uvjeti sigurnosti. Prednosti oba ova sustava su višestruke, kako za carinsku službu tako i za gospodarske subjekte.

Provedba projekta započela je 07.05.2009., a završila je 06.07.2010. godine.



Pisane vijesti