Privremena uputa za postupanje državnih odvjetnika i ovlaštenih carinskih službenika u kaznenim i prekršajnim predmetima u kojima je izgledna povreda načela „ne bis in idem“

U svezi presude Europskog suda za ljudska prava iz lipnja 2009. godine u predmetu „Maresti protiv Hrvatske“ te posljedicama te presude na slučajeve istovremenog pokretanja i vođenja kaznenog i prekršajnog postupka za činjenično istu radnju (isto djelo) kojom se povrjeđuje zaštićeno dobro u kaznenom odnosno prekršajnom postupku, a s ciljem izbjegavanja povrede načela „ne bis in idem“ Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Ministarstvo financija, Carinska uprava, Središnji ured, dana 02. srpnja 2010. donijeli su Privremenu uputu za postupanje državnih odvjetnika i ovlaštenih carinskih službenika u kaznenim i prekršajnim predmetima u kojima je izgledna povreda istoga načela.

Naime, presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Maresti protiv Republike Hrvatske“ potaknula je u Republici Hrvatskoj pitanje povrede načela „ne bis in idem“, te je slijedom zajedničkih analiza prakse, između predstavnika Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ministarstva financija Carinske uprave koja sukladno djelokrugu svoga rada vodi prekršajne postupke u prvom stupnju za prekršaje propisane Carinskim zakonom, Zakonom o carinskoj službi, te drugim zakonima kada je njihova provedba stavljena u njezinu nadležnost, izrađena Privremena uputa za postupanje.

Privremenom uputom precizira se postupanje državnih odvjetnika i ovlaštenih carinskih službenika u predmetima u kojima je izgledno da može doći do istovremenog pokretanja i vođenja kaznenog i prekršajnog postupka za činjenično istu radnju.

Kako je svaki pojedini slučaj specifičan, te kako nije moguće izraditi jedinstveno pravilo za sve prekršaje i kaznena djela u kojima postoji opasnost kumuliranja činjeničnog supstrata, Privremenom uputom obuhvaćena su ona najčešća prekršajna i kaznena djela u kojim bi se navedeno načelo moglo povrijediti.

Vezano za isto, naglasak ove Privremene upute je na tijesnoj suradnji između državnog odvjetništva i ovlaštenih carinskih službenika, te na koordiniranom postupanju, a u cilju što kvalitetnijeg otkrivanja, prijavljivanja i procesuiranja svih nezakonitih radnji.



Pisane vijesti