Svečano zatvaranje projekta Phare 2005 "NCTS implementacija - podrška menadžmentu Twinning"

Učinjen je bitan korak prema Novom kompjuteriziranom provoznom sustavu

U hotelu International u Zagrebu, dana 04. ožujka 2009. godine u suradnji Ministarstva financija, Carinske uprave Republike Hrvatske i Ministarstva financija, Carinske uprave Republike Austrije uspješno je dovršen Twinning projekt pod nazivom „NCTS Implementacija – podrška menadžmentu Twinning“.

Projekt je trajao 18 mjeseci, a financirala ga je Europska komisija u okviru Phare programa 2005 u iznosu od 944.000 eura. Riječ je o sedmom twinning projektu na području carine. Uvođenjem „Novog kompjuteriziranog provoznog sustava“ prenijelo se iskustvo jedne Carinske uprave članice Europske unije Carinskoj upravi Republike Hrvatske. Obzirom da je ovaj sustav obvezatan unutar Europske carinske unije, sve su ga buduće zemlje članice dužne primjenjivati od prvog dana pristupanja Europskoj uniji.


Što je NCTS?

Slijedom zaključka sa prvog Privremenog istražnog odbora Europskog parlamenta iz 1997. godine i Akcijskog plana za provoz Europske komisije, proizašla su dva temeljna izazova svake buduće zemlje članice EU i to reforma provoznog sustava i uvođenje Novog kompjuteriziranog provoznog sustava (NCTS).

Kada se roba koja nije roba „slobodnog tržišta“ (odnosno roba za koju nije naplaćen carinski dug), prevozi između ili kroz države članice EU-a ili države članice EFTA-e, potrebno je primijeniti određeni postupak provoza. U svrhu pojednostavljenja ovog postupka, razvijen je zasebni informatički sustav (koji uključuje i carinske postupke) pod nazivom Novi kompjuterizirani provozni sustav (NCTS). Sustav se u EU  primjenjuje od 2003. godine, a od posebnog je značaja za Carinsku upravu i gospodarstvo.

Glavni ciljevi NCTS-a:

  • Povećanje kapaciteta i učinkovitosti provoznih postupaka
  • Jačanje borbe protiv prijevare
  • Ubrzavanje prekograničnog prometa
  • Olakšavanje trgovine za gospodarstvenike (uvoz/izvoz)
  • Ušteda vremena i troškova za gospodarstvenike
  • Prototip za buduće projekte elektronske carine („carinski postupak bez papira“)


Koji su glavni rezultati ovog twinning projekta

Cilj ovog twinning projekta bio je uspostava upravljačkih, organizacijskih struktura, izrada smjernica i plana obuke za carinske službenike, te pružanje tehničke podrške Carinskoj upravi u testiranju IT aplikacije za NCTS. IT aplikaciju izradila je hrvatska tvrtka APIS IT, kao zaseban projekt, također financiran iz predpristupnih Phare 2005 programa. Potrebno je naglasiti kako su svi ciljevi postignuti uskom suradnjom stručnjaka twinning partnera Republike Hrvatske i Republike Austrije. U Hrvatskoj je održano 57 seminara, također, organizirana su i 2 studijska putovanja u Republiku Austriju. U projektu je sudjelovalo 57 stručnjaka Carinske uprave u ukupnom vremenu od 1600 radnih dana, te su projekt zaključili sa:

  • smjernicama
  • strategijom
  • planom upravljanja poslovnim promjenama
  • obukom
  • uspješno obavljenim testiranjem NCTS aplikacije

Sljedeći predviđeni koraci bit će uporaba i razvoj NCTS-a faze 4. Ovi koraci planirani su za drugu polovicu 2009. godine.



Pisane vijesti