28. sastanak odbora za provedbu svjetske carinske organizacije (wco enforcement committee)

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/1ipmxj_3291.jpg
  • Slika

U vremenu od dana 23. do 27. veljače 2009. godine u Bruxellessu, Kraljevina Belgija, održan je 28. sastanak Odbora za provedbu Svjetske carinske organizacije – WCO Enforcement Committee.

Sastanku su prisustvovali predstavnici zemalja članica Svjetske carinske organizacije, predstavnici međunarodnih organizacija INTERPOL-a, UNDOC-a, IAEA-e, TIACA-e, Europske komisije te predstavnici industrije, dok je kao predstavnica Carinske uprave Republike Hrvatske sudjelovala gospođa Ivana Javor, načelnica Odjela za droge, opasne tvari i sprječavanje pranja novca CURH.
  
 Tijekom petodnevnog radnog sastanka prikazane su brojne prezentacije iz područja suzbijanja prekograničnog kriminala, krijumčarenja i nedopuštene trgovine, a vezano uz slijedeće teme:

  • opojne droge i prekursori;
  • farmaceutski proizvodi;
  • pranje novca;
  • komercijalne prijevare;
  • intelektualno vlasništvo.

U skladu sa zaključcima s prethodnih sastanaka Odbora za provedbu Svjetske carinske organizacije, rad na sastanku je provođen kroz radionice, koje se obrađivale slijedeću tematiku:

  • principi razmjene informacija u svrhu učinkovite borbe protiv komercijalnih prijevara, pranja novca te krijumčarenja opojnih droga i prekursora; načini na koji se može dati učinkovitija podrška Odboru za provedbu u budućnosti te podražavaju li opisi projekata, odnosno raznih radnih grupa Svjetske carinske organizacije, uključujući i preporuke za RILO urede, Strateški plan Svjetske carinske organizacije 2008/2009 – 2010/2011 kao i projekt Carina u XXI. stoljeću;
  • Carina u XXI. stoljeću – strategije, prioriteti i uloga Svjetske carinske organizacije.

Kako je za ovu godinu Svjetska carinska organizacija kao jedan od svojih prioriteta postavila suzbijanje nezakonite trgovine proizvodima što mogu imati negativni utjecaj na okoliš, odnosno proizvodima neprihvatljivim za okoliš, Odbor je zaključio da bi carinske službe trebale više raditi promicanju svog rada kada je posrijedi sprječavanje te vrste prekograničnog kriminala. Istovremeno, Odbor je zaključio da veliku važnost i nadalje treba dati učinkovitoj borbi protiv krijumčarenja opojnih droga, sprječavanju pranja novca te suzbijanju nezakonitog uvoza svih vrsta roba što imaju štetan utjecaj na zdravlje i javnu sigurnost.



Pisane vijesti