Stupanje na snagu dodatnog protokola cefta ugovoru za crnu goru

1. srpnja 2011. godine stupaju na snagu odredbe Dodatnog protokola Ugovoru o izmjeni i dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) u odnosu na Crnu Goru. Slijedom toga došlo je do izmjene Uredbe o Carinskoj tarifi za 2011. godinu (NN RH 67/11), sve stope carine u stupcu za Crnu Goru, za poglavlja 1 – 24 Carinske tarife, snižavaju se na 0%, a sve carinske kvote za Crnu Goru (Prilog 6) prestaju važiti.
U svezi s tim, sve Odluke o odobrenju preferencijalnog uvoza iz Crne Gore, izdane od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za ovu kalendarsku godinu, prestaju važiti od 1. srpnja 2011. godine, neovisno o roku uvoza koji stoji na njima i do sada iskorištenim količinama. Umjesto toga, uvoznici imaju mogućnost primjene nultih stopa carine na neograničenu količinu robe preferencijalnog crnogorskog podrijetla.
Međutim, skrećemo pažnju da nove koncesije prema drugim zemljama potpisnicama CEFTA Ugovora, obuhvaćene Zakonom o potvrđivanju Dodatnog protokola Ugovoru o izmjeni i dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (NN RH Međunarodni ugovori br. 7 od 18.5.2011.), neće biti u primjeni do završetka postupka ratifikacije u tim zemljama.
Novu verziju Carinsku tarifu za 2011. godinu s uključenim izmjenama za Crnu Goru, u excel i zip formatu, koja je u primjeni od 1. srpnja 2011. godine možete preuzeti u dijelu „Propisi“.


Pisane vijesti