Carinarnice Slavonski Brod i Vukovar podnijele tri kaznene prijave, Varaždin, Krapina i Vukovar pokrenule carinske prekršaje, a Virovitica trošarinske prekršaje

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/0ci4em_10651.jpg
  • Slika
Carinarnica Slavonski Brod podnijela je kaznenu prijavu protiv fizičke osobe iz Slavonskog Broda, zbog postojanja osnovane sumnje da je kao prodavačica i korisnik prodajnih mjesta na Zelenoj tržnici u Slavonskom Brodu, neovlašteno stavljala u promet duhanske proizvode (cigarete) bez propisanih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, te je time počinila kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - nedozvoljene trgovine, opisano i kažnjivo po članku 297. stavak 1. Kaznenog zakona.

Ujedno su dana 29. lipnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod na Carinskoj ispostavi Slavonski Brod-most, ovlašteni carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, spriječili pokušaj krijumčarenja 86.560 (osamdesetšesttisućapetstošezdeset) komada cigareta slijedećih marki MONTECARLO, MERILYN SLIMS, BOSS BIH, LD CRVENI BIH, LD PLAVI BIH,  PARAMOUNT BIH, MARLBORO LIGHTS, te CORSAIR bez nadzornih markica. Navedena roba je bila skrivena u prostoru duplog dna koji se nalazio od početka pa sve do kraja podvozja osobnog vozila, slovenskih registarskih oznaka, kojim je upravljala fizička osoba sa prebivalištem u Mariboru, Republika Slovenija.
Protiv iste je podnesena Kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - izbjegavanje carinskog nadzora, opisano i kažnjivo po članku 298. stavak 1. Kaznenog zakona. Roba (cigarete) i osobni automobil koji je prerađen za počinjenje kaznenog djela privremeno su oduzeti do okončanja kaznenog postupka.

Dana 29. lipnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin, na graničnom prijelazu Mursko Središće, vršeći mjere carinskog nadzora, ovlašteni carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, su u osobnom vozilu poljskih registracijskih oznaka, koje je u vlasništvu fizičke osobe iz Poljske, a u kojem su se tijekom  carinske kontrole nalazile 4 osobe, državljana Poljske, pronašli u pretincu ispred suvozača, na kontrolnoj ploči, 50 tableta XSANAX, koje nisu bile prijavljene i za koje vlasnik nije posjedovao propisanu medicinsku dokumentaciju, a iste se nalaze na popisu opojnih droga. Tablete i osoba predani su djelatnicima granične policije na daljnje postupanje. Ujedno je pokrenut postupak temeljem članka 3. stavak 1. Zakona o suzbijanju zlouporaba droga, a kažnjivo po članku 54. stavak 3. istog Zakona.

Dana 29. lipnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, na Carinskoj ispostavi Macelj pokrenut je carinski prekršaj protiv stranog državljana iz Republike Austrije, jer je na putničkom ulazu u Republiku Hrvatsku prijavio robu putem ATA karneta i to kolekciju sunčanih i korektivnih naočala, te pripadajuće etui-e. No, detaljnim pregledom robe od strane carinskih službenika utvrđeno je da se u vozilu nalazi više robe nego što je navedeno u ATA karnetu i to 70 komada korektivnih naočala, 16 komada sunčanih naočala i 103 etuia. Protiv prekršitelja pokrenut je prekršaj po članku 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, a roba je privremeno oduzeta.

Dana 29. lipnja.2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na putnički ulaz Carinske ispostave Bajakovo, pristiglo je putničko kombi vozilo bugarskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao bugarski državljanin, te koji je na upit carinskog službenika izjavio da nema ništa za prijaviti. Provodeći mjere carinskog nadzora pregledom vozila u zvučnoj kutiji u prtljažnom prostoru pronađeno je 4.400 komada cigareta „Viceroy“, te u tri rezervna kotača još 9.200 komada cigareta „Viceroy“. Protiv navedenog podnesena je kaznena prijava po članku 298 Kaznenog zakona, a roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.

Ujedno je istoga dana na putnički ulaz Carinske ispostave Bajakovo, pristiglo putničko kombi vozilo švicarskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao srbijanski državljanin, a u kombiju se osim vozača nalazilo još 5 putnika. Na upit carinskog službenika isti su odgovorili da nemaju ništa za prijaviti. Vršeći mjere carinskog nadzora pregledom vozila u prtljažnom prostoru u plastičnoj vreći pronađena je tekstilna roba i obuća komercijalnog karaktera. Zbog neprijavljivanja robe protiv prekršitelja, vozača osobnog vozila pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju po članku 241. stavak 1. točka 02. Carinskog zakona, te je isti kažnjen novčanom kaznom, a roba je oduzeta.

Carinarnica Virovitica podnijela je prijavu o počinjenom prekršaju protiv fizičke osobe obrtnika iz Slatine, zbog nenamjenske uporabe plinskog ulja obojanog plavom bojom u dva teretna automobila i radnom stroju utovarivaču. Navedeno pokretanje prijave o prekršaju rezultat je carinskog nadzora u sjedištu obrta tijekom kojeg se vršio nadzor nad namjenskom uporabom pogonskog goriva. Zbog počinjenog prekršaja iz članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama (NNRH, broj 83/09), kažnjivo po članku 80. stavak 2. Zakona o trošarinama (NNRH, broj 83/09) podnijet je zahtjev za naknadni obračun trošarine za označeno plinsko ulje u ukupnom iznosu od 127.100,00 kuna.

Također, Carinarnica Virovitica podnijela je prijavu o počinjenom prekršaju protiv fizičke osobe iz Suhopolja, zbog nenamjenske uporabe plinskog ulja obojanog plavom bojom, u osobnom automobilu. Naime, carinskim nadzorom nad uporabom pogonskog goriva koje je carinarnica provodila na prometnicima iz nadležnosti Carinarnice Virovitica utvrđeno je  počinjenje prekršaja iz članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama (NNRH, broj 83/09), kažnjivo po članku 80. stavak 3. Zakona o trošarinama (NNRH, broj 83/09), te je podnijet zahtjev za naknadni obračun trošarine za označeno plinsko ulje u iznosu od 8.200,00 kuna.
 

Pisane vijesti