Zbog pokušaja neprijavljenog unosa robe na carinsko područje RH pokrenuto više carinskih prekršaja

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/nmuknx_10681.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 30. lipnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik na Carinskoj ispostavi Karasovići, tijekom vršenja ulazne carinske kontrole, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage su u putničkom kombiju, makedonskih registarskih oznaka, pronašli neprijavljenu robu i to: 20 slika (tehnika ulje na platnu i akvarel ), te tri kompleta slikarskog pribora - boja. Protiv prekršitelja, makedonskog državljanina, podnijeta je prijava za pokretanje prekršajnog postupka po članku 241. st 1. toč. 2. Carinskog zakona, te je naplaćena novčana kazna, a navedena neprijavljena roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.

Dana 30. lipnja 2011. godine, Carinarnica Osijek, Carinska ispostava Batina podnijela je kaznenu prijavu protiv fizičke osobe iz Jagodnjaka, zbog povrede prava industrijskog vlasništva i neovlaštene uporabe tuđe tvrtke. Naime, dana 05. travnja 2011. godine na Carinskoj ispostavi Batina navedena fizička osoba pokušala je neprijavljeno unijeti u carinsko područje Republike Hrvatske 24 kompleta trenirki i 1 majicu robne marke „NIKE“, u osobnom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka. Nakon podnesene prekršajne prijave protiv počinitelja navedena carinska ispostava podnijela je i Obavijest o robi za koju postoji sumnja da povrjeđuje određena prava intelektualnog vlasništva, što je i potvrđeno kompletiranjem dokazne dokumentacije od strane nositelja navedenog prava.

Dana 30. lipnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb na Carinskoj ispostavi Bregana pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju po članku 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, protiv srbijanskog državljanina. Naime, isti je u teretnom vozilu srpskih registracijskih oznaka putem JCD-e deklarirao da prevozi prehrambene proizvode od mesa u težini od 18.764,62 kg tj. 45 paleta, a carinskim nadzorom utvrđeno je da isti nije prijavio 160 kartona, tj. 1.034,73 kg suhomesnatih proizvoda u vrijednosti od 44.059,00 Kn.

Dana 30. lipnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula na Carinskoj ispostavi Buje podnijeta je prijava za počinjeni prekršaj po članku 18. stavak 1. točka 3. Zakona o posebnom porezu na kavu, protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi jer je uvoznik, trgovačko društvo iz Poreča, postupilo suprotno odredbi članka 9. istog zakona. Naime, po JCD-i dekarirano je 200 kilograma neto instant kave, pakiranja po 200 grama, obavljajući mjere carinskog nadzora, pregledom robe utvrđeno je da su zalijepljene markice na pakovanjima-kutijama od 10 kilograma, a ne kako je propisano na pakovanjima koja se stavljaju u promet, a to je pakovanje od 200 grama. Za počinjeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 kuna za  pravnu osobu, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi predviđena je kazna od 5.000,00 do 50.000,00 kuna.



Pisane vijesti