Stop nezakonitoj prodaji duhana, cigareta i alkohola

  • Slika /13578 vijest SMJ ZG i RI duhan,cigarete, alkohol/Slika 2 res..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Rijeka i Zagreb spriječili su nezakonitu prodaju 21780 komada cigareta, 42 kilograma duhana i 57 litara alkoholnog pića.

Provodeći pojačane mjere nadzora 15. studenog 2023. u Rijeci, carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Rijeka obavili su kontrolu osobnog vozila i garažnog prostora kojima se koristi hrvatski državljanin s područja Rijeke kojom prilikom je pronađeno ukupno 369 paketića cigareta (7380 komada cigareta), 32,55 kilograma sitno rezanog duhana pripremljenog za prodaju na „crnom“ tržištu i 57 litara žestokog alkoholnog pića.

Za pronađene trošarinske proizvode osumnjičeni ne posjeduje dokumentaciju o porijeklu te isti nisu označeni nadzornim markicama Ministarstva financija RH.
Pronađena roba je oduzeta, a protiv osumnjičenog će Služba za mobilne jedinice Rijeka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 264. Kaznenog zakona - Nedozvoljena trgovina  podnijeti nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu, a nadležnom carinskom uredu zahtjev za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 5.059,97 eura.
 
Istoga dana, carinski službenici  Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb uz uporabu službenog psa za detekciju duhana „BELLA“ spriječili su nezakonitu prodaju duhana i cigareta na području Zagreba.

Provodeći pojačane mjere nadzora na tržnici Črnomerec u Zagrebu, carinski službenici su pronašli i privremeno oduzeli ukupno 720 paketića cigareta (14400 komada cigareta), 9,50 kg duhana (pakiranog u PVC vrećice po 400 i 500 grama), a koji duhanski proizvodi nisu označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH.
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 264. Kaznenog zakona - Nedozvoljena trgovina protiv dvojice osumnjičenih će Služba za mobilne jedinice Zagreb nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu, a usto dvojici osumnjičenih će zbog nezakonitog posjedovanja i nepostupanja po naredbi ovlaštenih carinskih službenika biti izdani i prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 7.600,00 eura.
Na oduzete duhanske proizvode bit će obračunata trošarina u ukupnom iznosu od 3.154,42 eura.
 
              

Stranica