Spriječeni pokušaji nezakonite prodaje velike količine duhana

  • Slika /13576 vijesti SMJ ZG i VŽ duhan/Glavna slika.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prilikom pretraga na području Zagreba i Čakovca carinski službenici Sektora za mobilne jedinice u suradnji s policijskim službenicima pronašli i oduzeli više od 319 kilograma sitno rezanog duhana.

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Službe za mobilne jedinice Zagreb i policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke obavili su 15. studenog 2023. pretragu garažnog objekata na području Zagreba kojim se koriste dvojica hrvatskih državljana.
Prilikom pretraga pronađeno je i od osumnjičenih oduzeto ukupno 219,20 kilograma sitno rezanog duhana pakiranog u PVC vrećice (s po 0,4 kg i 0,5 kg duhana) i pripremljenog za prodaju na „crnom“ tržištu na području Zagreba. Pronađeni duhanski proizvodi nisu bili označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH.

Protiv osumnjičenog dvojca Služba za mobilne jedinice Zagreb podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ iz čl. 264. stavak 1. Kaznenog zakona, a nadležnom carinskom uredu zahtjev za solidarnu naplatu trošarinskog duga u ukupnom iznosu od 25.021,68 EUR. Pronađena roba je oduzeta.
 
Istoga dana, provodeći pojačane mjere nadzora carinski službenici Službe za mobilne jedinice Varaždin i policijski službenici Policijske postaje Čakovec obavili su pregled osobnog vozila marke  Peugeot 206 1.4 HDI, zagrebačkih registarskih oznaka u vlasništvu hrvatskog državljanina s područja Zagreba.
Pregledom vozila, u  prtljažnom prostoru i na zadnjem sjedištu, pronađeno  je 10 PVC vreća  ispunjenih s ukupno 100 kilograma sitno rezanog duhana namijenjenog za prodaju na „crnom“ tržištu,  a za koji osumnjičeni ne posjeduje dokumentaciju o porijeklu i na koji nije na zakonit način obračunata i naplaćena trošarina.

Pronađeni nelegalni sitno rezani duhan je oduzet, a protiv osumnjičenog će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz članka 264. Kaznenog zakona. Kao mjera osiguranja naplate trošarinskog duga u iznosu od 11.415,00 EUR oduzeto je i osobno vozilo korišteno za nezakonito prijevoz sitno rezanog duhana.
 

Stranica