Primjena novih Incoterms ® 2010 pravila

Međunarodna trgovačka komora je 16. rujna 2010. objavila novo izdanje međunarodno trgovačkih termina Incoterms® 2010 (skraćenicu od engl. "International commercial terms") koji se počinju primjenjivati s 1. siječnjem 2011.

Navedena pravila prvi put su bila izrađena još 1936. godine od strane Međunarodne trgovačke komore (ICC) kako bi se pomoglo trgovcima u izbjegavanju mogućih nejasnoća prilikom utvrđivanja troškova, rizika, te odgovornosti kupca i prodavača u postupku isporuke robe. U predmetnim izmjenama (2010) uzete su u obzir značajne promjene u međunarodnom trgovanju koje su se desile u periodu od 2000. godine do danas, uporaba elektroničke komunikacije i promjene u prijevozničkoj praksi, mogućnost korištenja istih i u domaćem prometu, sigurnosni elementi i dr. Ujedno se u odnosu na prošlo izdanje, broj Incoterms® 2010 pravila smanjen sa 13 na 11 te su uključena i dodatna dva pravila – DAT (Delivered at Terminal) i DAP (Delivered at Place) s time da se više ne primjenjuju DAF, DES, DEQ, DDU.

Carinska uprava koristi INCOTERMS paritete isporuke prilikom utvrđivanja carinske vrijednosti robe i to iz razloga uključivanja troškova prijevoza robe, utovara/istovara/pretovara vezanog uz prijevoz i osiguranja robe u carinsku  vrijednost.
 

Pisane vijesti