Operacija „MATTHEW“

Slijedom provedene zajedničke carinske Operacije „MATTHEW“, koja se provodila u vremenu od 09. do 20. listopada 2007. godine, s ciljem sprječavanja krijumčarenja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića prema i na području zemalja Europske unije, održan je dana 13. i 14. prosinca 2007. godine u Varšavi, Republika Poljska evaluacijski sastanak.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih carinskih službi zemalja koje su sudjelovale u provođenju predmetne Operacije, odnosno predstavnici carinskih službi zemalja članica Europske unije, Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske kao i predstavnici OLAF-a i EUROPOL-a. Kao predstavnik CURH-a predmetnom sastanku prisustvovao je gospodin Igor Jakupić, carinski službenik Službe za nadzor Središnjeg ureda CURH-a.

 

Tijekom dvodnevnog trajanja sastanka, vođenog od strane Carinske uprave Republike Poljske kao organizatora operacije „MATTHEW“ te suorganizatora Carinske službe Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, naglašeno je veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima koji su, kako je rečeno, plod predanosti i međusobne suradnje svih zemalja u borbi protiv krijumčarenja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića na carinskom području unutar Europske unije, ali i zemalja sudionika izvan Europske unije.

 

            U završnom izvješću organizatora vidljivi su pokazatelji koji potvrđuju veličinu operacije, u kojoj je sudjelovalo 20 zemalja te razmijenjeno više od 400 informacija, kao i izvršeno 89 zapljena, od čega najviše cigareta i to 54.813.583 komada u svega 10-tak dana trajanja predmetne Operacije.

 

            Isto tako u nekoliko navrata je izraženo veliko zadovoljstvo, kako angažmanom i profesionalnošću, tako i rezultatom koji predstavlja najveću pojedinačnu zapljenu od strane Carinske uprave Republike Hrvatske u Luci Rijeka kada je otkriven pokušaj krijumčarenja 11.560.000 komada cigareta u 2 kontejnera (web izvješće od dana 18. listopada 2007. godine – ARHIVA NOVOSTI CARINSKOG NADZORA).

 

            Imajući u vidu postignute rezultate, te činjenicu da jer samo zajednička suradnja i razmjena informacija dovodi do otkrivanja i zapljena krijumčarene robe, a što je pokazala i ova provedena Operacija, svi sudionici su podržali ideju o nastavku suradnje i razmjeni iskustava, te organiziranje sličnih zajedničkih carinskih operacija i u buduće.



Pisane vijesti