Poziv ovlaštenim pošiljateljima na podnošenje zahtjeva i ishodovanje zajedničkog jamstva za provozni postupak

Ovlašteni pošiljatelji i uporaba instrumenata za osiguranje mogućeg duga u provoznom postupku

 

Kako je i propisano člankom 341. stavkom 2. Uredbe za provedbu Carinskog zakona („Narodne novine“ br. 161/2003, 69/2006, 5/2007.), jedan od uvjeta za odobravanje statusa ovlaštenog pošiljatelja, je da je podnositelj zahtjeva ovlašten za uporabu zajedničkog jamstva ili je oslobođen od polaganja jamstva za postupak provoza. Predmetna se odredba odnosi samo na ovlaštene pošiljatelje koji u pojednostavnjenom provoznom postupku ponovno izvoze stranu robu (npr. sa postupka unutarnje proizvodnje, postupka carinskog skladištenja) ili izvoze domaću robu navedenu člankom 317.c Uredbe.

 

Svi ovlašteni pošiljatelji navedeni prethodnim stavkom, dužni su najkasnije do 29. veljače 2008. godine, ishoditi zajedničko jamstvo za postupak provoza ili oslobođenje od polaganja jamstva izdano sukladno odredbama članka 330. do 337. Uredbe.

 

Stoga skrećemo pozornost nadzornim carinarnicama i ovlaštenim pošiljateljima koji u pojednostavnjenom provoznom postupku ponovno izvoze stranu robu (npr. sa postupka unutarnje proizvodnje, postupka carinskog skladištenja) ili izvoze domaću robu navedenu člankom 317.c Uredbe, na obvezu ishodovanja zajedničkog jamstva za provozni postupak ili oslobođenja od polaganja jamstva za provozni postupak

Pisane vijesti