29. veljače 2008 – novi rok za uporabu „stare“ zajedničke garancije u postupcima provoza

Donošenjem Zakona o izmjenama  i dopunama Carinskog zakona („Narodne novine“ br. 138. od  20. prosinca 2006.) i Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona, („Narodne novine“ br. 5. od 12. siječnja 2007.) te donošenjem Naputka za izdavanje odobrenja za uporabu zajedničkog jamstva za postupak provoza (Naputak 8/2007 od 19. rujna 2007.) proveden je postupak usklađivanja odredbi nacionalnog zakonodavstva sa odgovarajućim odredbama zakonodavstva Europske unije, u dijelu koji se odnosi na instrumente osiguranja mogućeg duga u postupku provoza.

 

Unatoč rokovima koji su bili dostatni za prilagodbu izmjenama, uočeno je kako korisnici provoznog postupka trebaju dodatno vrijeme za prilagodbu odnosno za ishođenje odobrenja za uporabu zajedničkog jamstva i dobivanje samih jamstava.

 

Kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje međunarodnog robnog prometa i provoznih postupaka te normalno funkcioniranje gospodarskih subjekata, Carinska uprava je odobrila  uporabu važeće zajedničke bankovne garancije položene pri Carinskoj upravi, prema odredbama Uredbe za provedbu Carinskog zakona („Narodne novine“, br. 161/2003 i 69/2006), kao instrumenta za osiguranje duga u provoznom postupku, najkasnije do 29. veljače 2008. godine

Pisane vijesti