Obuka carinskih službenika u SAD

Slika /arhiva/Slike/Novosti/bbsatl_6841.jpg
Od početka suradnje 2004. godine do danas, Ministarstvo financija, Carinska uprava putem suradnje kroz EXBS Program (program Vlade Sjedinjenih Američkih Država za pomoć carinskim i drugim službama u provođenju izvozne kontrole i s tim u vezi sigurnosti granica), sudjelovala je u preko 20 raznih seminara, edukacija i radionica održanih u Republici Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, putem kojih su carinski službenici prolazili stručna usavršavanja sa ciljem jačanja carinskog nadzora kako na granici tako i u unutrašnjosti, a radi suzbijanja nezakonitih aktivnosti povezanih sa kretanjem roba i materijala. Pored toga u sklopu ovog programa Ministarstvo financija, Carinska uprava  zaprimila je opreme i tehničkih pomagala u ukupnoj vrijednosti preko 1.000.000,00 USD.

U razdoblju od 10-14. svibnja 2010. godine, u sklopu EXBS programa i u organizaciji Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, u Sjedinjenim Američkim Državama, New Yorku, održana je na Međunarodnom aerodromu John F. Kennedy obuka pod nazivom „Sprječavanje krijumčarenja u zračnim lukama“ za carinske službenike Carinarnica Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka, Pula i Zagreb.

Cilj ove obuke je bio da se carinski službenici poduče i educiraju u identificiranju, sprječavanju i provođenju istražnih radnji sa ciljem sprječavanja sveukupnih aspekata pokušaja krijumčarenja roba u zrakoplovima.

Na obuci je ukupno sudjelovalo 12 carinskih službenika.
 
Nakon provedene osnovne obuke, za 5 carinskih službenika organiziran je i drugi dio obuke od 17.-21. svibnja 2010. godine, koji se sastojao od obilaska graničnih prijelaza između SAD i Kanade te upoznavanja s radom carinskih službenika SAD i Kanade na graničnim prijelazima.

Pisane vijesti