Reagiranje na članak objavljen u novom listu, dana 01. lipnja 2010. godine, pod naslovom „štiti li premijerka šefa carine“

U vezi sa nizom neprovjerenih i paušalnih tvrdnji iznesenih u članku objavljenom u Novome listu, dana  01. lipnja 2010. godine pod naslovom „Štiti li premijerka šefa Carine“, u kojem se navodi da Carinska uprava citiramo „krije podatke“ koje su navodno predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore citiramo „...još početkom godine zatražili od Mladena Barišića...“ oštro demantiramo navode i ton navedenog teksta te se u nastavku ukratko osvrćemo na sadržaj brojnih neprimjerenih konotacija koje proizlaze iz navedenog članka.

Naime, dana 08. travnja 2010. godine u Carinskoj upravi, Službi za informacijski sustav, statistike i analize direktno je zaprimljen dopis Hrvatske poljoprivredne komore, kojim se navedeni podnositelji po prvi puta obraćaju jednoj od stručnih službi Carinske uprave. Iz navedenog pismenog podneska bile su razvidne osnovne informacije o instituciji koju predstavljaju, a za koju podnositelji tvrde da je u fazi ustrojavanja (konstituirajuća skupština održana 22.12.2009., a na skupštini održanoj 15.02.2010. donesen je statut koji je objavljen u NNRH, broj 24/2010). Također, navedeni putem istog podneska upućuju i zamolbu za dostavom podataka vezanih za uvoz i izvoz poljoprivrednih proizvoda za razdoblje od 01. siječnja 2010. do 31. ožujka 2010. godine.

Kako predmetni zahtjev nije bio dovoljno jasno i precizno definiran, od strane Službe za informacijski sustav, statistike i analize uslijedili su višekratni telefonski kontakti s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, te kontakti putem elektronske pošte, (upućeni e-mail od 12.04.2010., 16.04.2010., 26.04.2010. i 07.05.2010.) sa ciljem definiranja elemenata buduće suradnje) kao i službeni sastanak s predstavnicima istih (održan 23.04.2010. u Carinskoj upravi), a sve u cilju definiranja potreba i preciziranja zahtjeva Hrvatske poljoprivredne komore. Također, za naglasiti je da su tijekom tih kontakata, a u smislu pružanja što kvalitetnije usluge, predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore upućeni i na druge izvore dostave službenih informacija u Republici Hrvatskoj.

Naime, člankom 8. Zakona o službenoj statistici (NNRH, broj 103/03) Državni zavod za statistiku glavni je nositelj, diseminator i koordinator sustava službene statistike Republike Hrvatske, stoga u konkretnom slučaju Ministarstvo financija, Carinska uprava može pružiti opće podatke iz sadržaja evidencija, dok statistički relevantne podatke daje Državni zavod za statistiku, uključujući i podatke vezane uz statistiku robne razmjene s inozemstvom.

Budući da su nakon održanog radnog sastanka (23.04.2010.), predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore putem e-mail-a, dana 04. svibnja 2010. godine izvijestili Službu za informacijski sustav, statistike i analize da su im podaci Carinske uprave dostatni, od strane navedene službe putem e-mail-a, dana 07.05.2010. dostavljene su privremene upute za podnošenje zahtjeva, dok se ovaj odnos između HPK i CURH-a ne formalizira pismenim aktom.

Dana 18. svibnja 2010. godine, HPK obratila se Carinskoj upravi, državnom tajniku, ravnatelju, gosp. Mladenu Barišić (shodno pismenim uputama) novim pismenim zahtjevom, definirajući pritom svoj zahtjev za izlistanjem podataka iz informacijskog sustava Carinske uprave. Poradi složenosti zahtjeva i obima podataka koji su obrađivani, izvještaj je izrađen i dostavljen Hrvatskoj poljoprivrednoj komori dana 24. svibnja 2010. godine.

Iz svega naprijed navedenog razvidno je da ovdje nije riječ o šutnji administracije, već se naprotiv radi o usklađivanju pružanja usluga Carinske uprave prema novom korisniku Hrvatskoj poljoprivrednoj komori poštivajući pritom osnovne elemente zaštite podataka koji su predmet interesa podnositelja zahtjeva.

Zaključno ističemo da sadržaj ovako objavljenog teksta ne samo da ostavlja potpuno krivi dojam o radu Carinske uprave, što sasvim izvjesno može imati negativne reperkursije na percepciju šire javnosti u odnosu na integritet carinske službe kao cjeline te sve navode iz predmetnog teksta odbacujemo kao činjenično neutemeljene i neosnovane.

Stoga Vas pozivamo da naše reagiranje objavite u Novome listu i to na istovrijednom mjestu i na isti način, kao što je bila objavljena informacija na koju se reagiranje odnosi.

       

SLUŽBENIK ZA INFORMIRANJE – GLASNOGOVORNIK
                                                               
Predrag Juratovac                         




Pisane vijesti