Obilježavanje 5. godišnjice psi inicijative – washington d.c. 28-29. svibanj 2008.

  

      

       U Washington D.C., SAD, od 28-29. svibnja 2008. održano je obilježavanje 5.godišnjice pokretanja inicijative za sprječavanje širenja oružja za masovno uništavanje (PSI) koju je inicirao predsjednik SAD Georg Bush u Krakovu, Poljska, 2003.godine, a koju inicijativu je do sada podržala 91 zemlja.

       Na poziv Vlade SAD za sudjelovanjem na obilježavanju ove obljetnice upućeno MVPEI izaslanstvo RH na istom je sudjelovalo u sastavu: državni tajnik MORH gosp. Mato Raboteg, komodor Milan Blažević, HRM, pukovnik Marijan Ivančić, VSOA, pomoćnik načelnika Uprave za granicu gosp. Stipica Kuna, MUP, načelnica odjela gđa. Sanja Bujas Juraga, MVPEI i načelnik odjela gosp. Darko Kihalić, CURH.

       Izaslanstvu se je tijekom održavanja skupa pridružila i veleposlanica RH u SAD gđa. Kolinda-Grabar Kitarović.

       Skup je prilikom otvaranja pozdravio podtajnik za kontrolu naoružanja i sigurnost u ministarstvu vanjskih poslova SAD gosp. John C. Rood, kojom prilikom je naglasio važnost širenja inicijative za sprječavanje širenja oružja za masovno uništavanje.

       Republika Hrvatska je u radnom dijelu skupa sudjelovala sa tri prezentacije. Državni tajnik MORH gosp. Mato Raboteg naglasio je u prvoj prezentaciji važnost sudjelovanja RH u ovoj inicijativi, dok su se druge dvije prezentacije, pripremljene od strane MVPEI, CURH,MUP, HRM i VSOA, odnosile na prikaz potencijala i mogućnosti u sprječavanju širenja oružja za masovno uništavanje s posebnim osvrtom na nedavno održanu civilno-vojnu vježbu „Adriatic Sheild 08“ u RH.

Izaslanstvo RH i veleposlanica Grabar-Kitarović ispred zgrade veleposlanstva RH u Washington D.C.

iz radnog dijela sastanka
Izaslanstvo Republike Hrvatske

      



Pisane vijesti