Međunarodna konferencije o suzbijanju krivotvorenja i piratstva

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/Logo1_thumb.jpg
  • Slika
  • Slika

U periodu od 21. – 23. svibnja 2008. godine u Halkidikiju, Grčka održana je Međunarodna konferencije o suzbijanju krivotvorenja piratstva u organizaciji Svjetske carinske organizacije, Europske Komisije, te carinske službe Grčke.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici zemalja članica WCO-a, predstavnici Europske Komisije, DG Taxuda, te privatnog sektora i nositelja prava intelektualnog vlasništva.

Carinsku upravu Republike Hrvatske predstavljali su Zdravko Adamović, načelnik Odjela za suzbijanje krijumčarenja-prijevara, te Mario Demirović, voditelj Odsjeka za  zaštitu intelektualnog vlasništva.

Na sastanku su prezentirane recentne legislativne i provedbene aktivnosti, te inicijative u području suzbijanja povreda prava intelektualnog vlasništva kako na razini aktivnosti Svjetske carinske organizacije, tako i Europske Komisije.

Predstavnici privatnog sektora i nositelji prava iznijeli su vlastite inicijative i aktivnost u borbi protiv povreda intelektualnog vlasništva (duhanska, farmaceutska, industrija elektroničke opreme, fonografske industrije i dr.),  te inicijative za suradnju s carinskim službama.

Predstavnici WCO-a prezentirali su sadržaj i poduzete aktivnosti u okviru inicijative WCO SECURE – StandardsEmployedbyCustomsforUniformRightsEnforcement, dok su predstavnici DG Taxuda iznijeli sadržaj najnovije međunarodne inicijative za stvaranje pravnog okvira borbe protiv krivotvorenja kroz inicijativu ACTA – Anti-CounterfeitingTradeAgreement.

Također, detaljno su prezentirani svi aspekti i fenomenologija korištena interneta u svrhu povreda intelektualnog vlasništva, te s tim povezanog međunarodno-pravnog okruženja u kojemu se ostvaruje zaštita intelektualnog vlasništva, kao i najnovije inicijative WCO-a i UniversalPostalUnion-a u smislu definiranja, za suzbijanje krivotvorenja i piratstva, povoljnijeg međunarodno-pravnog okvira kroz izmjene i dopune Međunarodne poštanske konvencije.

Nadalje, izneseni su i pravni temelji, te praktični okrivi za provedbu zaštite biljnih vrsta kao jednog od specifičnih prava intelektualnog vlasništva.

Pisane vijesti