NCTS- dobiven status promatrača

Sukladno pismu interesa o pristupanju  Konvenciji o zajedničkom provoznom postupku  i Konvenciji o pojednostavnjenju formalnosti u prometu robom (koje je Republika Hrvatska uputila  23. ožujka 2006) te sukladno ostvarenom napretku u NCTS projektu,  na  sastanku Zajedničkog odbora EC-EFTA, održanom dana 25. listopada 2006., odlučeno je  da se Republici Hrvatskoj odobri status promatrača.

 

Pismom generalnog direktora Glavne uprave za poreze i carinsku Uniju (DG TAXUD) gdina Roberta Verrue-a od 22. studenog 2006 , Republika Hrvatska  je i službeno informirana o dobivanju statusa promatrača u stručnim i radnim tijelima  Konvencije o zajedničkom provoznom postupku.

 

Status promatrača omogućava nazočnost naših predstavnika u radu Zajedničkog  odbora EC-EFTA (EC-EFTA Joint Committee), u radu   Radne skupine EC-EFTA (EC-EFTA Working group), te sastancima Radne skupina za provoznu kompjuterizaciju (TCWP- Transit Computerisation Working Party), ali i pristup ovlaštenih djelatnika značajnim bazama podataka .

 

Nakon obavijesti, uslijedio je i poziv za  prvi sastanak (sastanak  Radne skupine EC-EFTA) koji je održan 11. prosinca 2006 u Briselu. Tome sastanku, prvome nakon dobivenog statusa promatrača, bio je nazočan nacionalni koordinator za provozne postupke gosp.Bosiljko Zlopaša.

Status promatrača potvrda je kvalitetnog rada i napretka koji služba ostvaruje na ovom polju ali i mehanizam koji će olakšati  usvajanje novih znanja potrebnih za usvajanje „zajedničkog provoznog postupka“, „provoznog postupka Zajednice“ i „NCTS“-a. 



Pisane vijesti