Na CI Goričan otkriven pokušaj krijumčarenja strogo zaštićenih životinjskih vrsta

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/PICT0071_thumb.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 09. rujna 2007. godine, na CI GORIČAN, Carinarnica Varaždin, u okviru provođenja redovnih mjera carinskog nadzora, otkriven je novi pokušaj krijumčarenja živih životinjskih vrsta.

 

            Pregledom prtljažnog prostora osobnog vozila, uočeno je da je prtljažno dno povišeno, prilikom čega je vozač hrvatski državljanin izjavio da se tu nalazi akvarijsko bilje. Nakon što je bilje izvađeno, ispod istog su pronađene akvarijske ribice te se pristupilo detaljnom pregledu vozila.

            Ispod vozačeva sjedala pronađene su PVC posude u kojima su se nalazile zmije i cvrčci, a ispod suvozačeva sjedala posuda sa crvima. Daljnjim pregledom prtljažnog prostora, podizanjem plastičnih poklopaca pronađene su ptice nagurane u najlon čarape, dok su ostale bile oblijepljene trakom. U manjoj sportskoj torbi pronađen je kavez sa hrčcima.

                       

            Pošiljka je zadržana, te je odmah obaviještena veterinarska služba, a obzirom da je na spomenuti način došlo do povrede carinskih propisa, jer je riječ o zaštićenim životinjskim vrstama koje podliježu odredbama Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES), protiv počinitelja, hrvatskog državljanina pokrenut je carinski prekršaj.



Pisane vijesti