Održano je svečano zatvaranje CARDS Twinning projekta 2003. „Potpora Carinskoj upravi u području trošarina

 

        Svečanost je započela u 12 sati, pozdravnim govorom ravnatelja Carinske uprave g. Barišića, nakon kojeg su svi navedeni cijenjeni gosti u svojim govorima, rezultate postignute tijekom trajanja ovoga projekta ocijenili odličnim i istakli važnost ovakve bliske stručne i prijateljske suradnje između twinning partnera Hrvatske i Austrije.

        Ministar financija g. Ivan Šuker istakao je da je dobro funkcioniranje sustava trošarina važno zbog činjenice što se Republika Hrvatska nalazi u okruženju zemalja koje još nemaju jasne sustave trošarina ili imaju trošarine nekoliko puta manje nego u Hrvatskoj, a što je „motivirajuće“ za nezakonitu trgovinu robama podložnih trošarinama. Istaknuo je da je sve učinkovitiji rad Carinske i Porezne uprave, u uvjetima 6%-tnog gospodarskog rasta i 2%-tne inflacije, ove godine rezultirao 14% većom naplatom proračunskih prihoda nego lani.

        Nakon toga slijedio je prikaz ciljeva i rezultata postignutih u ovom CARDS twinning projektu od strane gđe. Tatjane Cimaš Tonković, hrvatskog voditelja projekta i g.Wolfganga Müllera, austrijskog voditelja projekta.

        Navedeni Projekt koji je Europska unija financirala sa 800.000 eura, provodio se u Carinskoj upravi u periodu od 27. veljače 2002. do 31. kolovoza 2007. godine (18 mjeseci). Svrha Projekta bila je utvrditi sve potrebne pravne odredbe i poslovne procedure u području trošarina kako bi bile usklađene sa pravnom stečevinom Europske unije i pružiti pomoć hrvatskoj Carinskoj upravi u poboljšanju njezinih kapaciteta kako bi se Hrvatska što ranije pripremila za uključivanje u jedinstveni sustav naplate trošarina i započeo razvoj kontrolnog sustava za praćenje kretanja trošarinske robe i IT sustava za povezivanje s drugim zemljama članicama.

        Glavni ciljevi projekta bili su podijeljeni u dva dijela od kojih se prvi dio odnosio na jačanje upravnih kapaciteta u području trošarina, a drugi dio odnosio se na razvoj Sustava praćenja i kontrole kretanja trošarinske robe (EMCS).

        Glavni postignuti rezultati u prvom dijelu su slijedeći:

  1. Izrađena je kompletna analiza nedostataka i potrebnih izmjena hrvatskog trošarinskog zakonodavstva, kako bi ono bilo usklađeno s pravnom stečevinom EU.
  2. Izrađena je Trošarinska strategija koja je postala sastavnim dijelom Carinske strategije
  3. Izvršena je obuka 14 trenera koji su sada spremni na profesionalni način prenijeti svoja stručna znanja kolegama. Taj trenerski tim koji ne pokriva samo Središnji ured u Zagrebu, već i sve regionalne carinarnice.
  4. U suradnji s Carinskim centrom za obuku, izrađen je prijedlog godišnjeg plana obuke trošarinskih djelatnika
  5. Vrlo velik dio ovog projekta posvećen je trošarinskoj legislativi. U radionicama su se, uz svesrdnu pomoć austrijskih i slovačkih stručnjaka proučene i pojašnjavale odredbe svih trošarinskih direktiva Europske unije, te su sukladno njima izrađene stručne podloge za nacrt novog zakona o trošarinama za proizvode koji se trošarinama oporezuju na području svih zemalja članica EU: energenti, alkoholna pića (uključujući pivo) i duhanski proizvodi.
  6. Iz razloga što se prema osnovnoj trošarinskoj direktivi br. 92/12/EEZ, u svim zemljama EU, pa tako i Hrvatskoj, ostavlja mogućnost zadržavanja oporezivanja posebnim porezima - trošarinama i drugih vrsta roba, osim onih koje su predmet oporezivanja trošarinama u svim zemljama članicama, uz uvjet da odredbe zakona kojima se to regulira na ometa nesmetanu trgovinu između država članica, na radionicama se posvetila pažnja i nacionalnom zakonodavstvu koje regulira oporezivanje skupina roba koje ne pripadaju pravnoj stečevini EU (bezalkoholna pića, kava, luksuzni proizvodi, osobni automobili, motocikli, plovila i zrakoplovi). U tom smislu pripremljene su moguće izmjene tih propisa.
  7. U cilju jačanja administrativnih kapaciteta, a zbog povećanog obima poslova i u Službi za trošarine carinske uprave, kao i za potrebe rada u samom Projektu, određen broj iskusnih carinskih i trošarinskih djelatnika iz carinarnica je premješten u Carinsku upravu. Izgledno je da će se s porastom obima poslova u budućnosti, broj službenika u trošarinama i dalje povećavati.
  8. Formirani su poslovni i IT tim za buduće interoperabilne potrebe sustava EMCS-a, odnosno sustava kontrole kretanja trošarinske robe.
  9. Izvršene su analize upravnih procesa u Carinskoj upravi Republike Hrvatske za trošarine, te su dane preporuke glede organizacije i upravljanja trošarinskim sustavom.
  10.  Unutar radionica izrađeni su priručnici u kojima se nalaze preporuke za poboljšanje komunikacija i poboljšanje protoka informacija.
  11. Napravljena je elaboracija profila poslova kojima se bave trošarinski službenici.
  12. Obrađen je sustav upravljanja kvalitetom koji je usmjeren na jačanje administrativnih kapaciteta sadašnjih i budućih trošarinskih djelatnika, odnosno trošarinskih organizacijskih jedinica

        U drugoj komponenti Projekta, glavni postignuti rezultati su:

  1. Izrađen je opis poslova za EMCS fazu 2 razvojni projekt, a koji se nastavlja na ovaj upravo završeni CARDS projekt.
  2. Izrađena je i nacionalna trošarinska aplikacija i migracijski plan za razvoj našeg IT sustava, a kao podloga za primjenu budućeg EMCS –a.

       Carinska uprava je sukladno dogovoru s Europskom komisijom razvila aplikaciju SEED iz nacionalnih sredstava, odnosno sredstava državnog proračuna. Ista je napravljena uz suradnju i konzultacije s Twinning partnerom i temeljem dostupne EU dokumentacije, a razvio ju je strateški partner Carinske uprave APIS IT.

       Razvijena aplikacija je SEEDv0 uz sve predviđene funkcionalnosti koje treba sadržavati SEEDv1 (kao referentni sustav za EMCS).

        Kako je Hrvatska u obvezi po pristupu u EU imati osnovan i Trošarinski ured za vezu preko kojeg će se primati i otpremati informacije o kretanju trošarinske robe, izrađena je i informativna brošura o glavnim zadacima i ulogama tog Ureda.

        Projekt je bio izuzetno obiman, održano je ukupno 42 stručne radionice i 5 studijskih putovanja. Važno je napomenuti da je osim postignutih rezultata bitna komponenta i jedan prijateljsko-suradnički odnos koji se razvio između austrijskih, slovačkih i hrvatskih stručnjaka koji su sudjelovali u ovom Projektu. Navedeno je izuzetno važno i za nastavni Projekt Phare 2005 EMCS razvoj, sa istim twinning partnerom, kao i za svakodnevnu suradnju radi rješavanja određenih pitanja koja se mogu pojaviti u radu trošarinske službe i Hrvatske i Austrije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 


Pisane vijesti