Obilježavanje dana carinske službe

Na dan Svetog Mateja 21. rujna, Carinska uprava Republike Hrvatske obilježava Dan carinske službe. Tim povodom Carinska uprava već tradicionalno, organizira prigodne svečanosti po carinarnicama, sa središnjom proslavom na carinskim sportskim igrama, koje se i ove godine održavaju u Umagu od 27. – 30. rujna 2007. godine.

 

Za razliku od prošlih godina, ovaj Dan carinske službe obilježavamo u trenutku kada je tragedija na Kornatima i gubitak života nošenih plemenitim ciljem dirnula mnoga srca, pa tako i nas carinskih djelatnika. Svjesni da ne postoji način kojim bi umanjili bol obiteljima stradalnika, ali uz želju da pokažemo kako u toj boli nisu sami, umjesto svečanog obilježavanja Dana carinske službe po carinarnicama, Carinska uprava je financijska sredstva namijenjena u tu svrhu u ukupnom iznosu od 150.000,00 Kn uplatila zakladi „Kornat“, kao pomoć obiteljima stradalih vatrogasaca.

 

Međutim, isto tako nismo zaboravili i one carinske djelatnike koji su svojim predanim radom i zalaganjem doprinijeli porastu ugleda carinske službe. Ukupno 38 carinskih djelatnika i ove će godine na središnjoj proslavi primiti pohvalu ministra financija, a na prijedlog ravnatelja Carinske uprave, sa prigodnom novčanom nagradom.

 

Visoki kriteriji koji smo pred sebe sami postavili, te odgovornost u izvršavanju postavljenih zadaća doveli su nas do iznimno kvalitetnih pomaka. Proteklo razdoblje obilježavaju mnogobrojne aktivnosti, poglavito u svezi približavanja i priključenja europskim integracijama. Posebno veseli činjenica da je CARDS projekt NCTS, kojeg smo proveli u suradnji s austrijskim twinning partnerom, od strane Europske komisije proglašen najbolje provedenim twinning projektom unatrag nekoliko godina od svih projekata koje financira Europska unija.

 

No, nismo bili aktivni samo na međunarodnom polju, već smo uložili maksimalne napore kako bismo proveli potrebnu reformu sa ciljem modernizacije carinske službe na način i na razini razvijenih europskih zemalja.

 

Da smo na dobrom putu pokazuju nam ostvareni rezultati. Sve veći broj otkrivenih pokušaja krijumčarenja cigareta, tekstila, droge, te sve učinkovitiji rad Carinske uprave u nadzoru trošarinskih obveznika rezultirao je većom naplatom proračunskih prihoda nego lani. Isto tako suradnja s nadležnim institucijama u borbi protiv korupcije i sankcioniranje te udaljenje iz službe svih onih koji štete ugledu carinske službe, edukacija putem Centra za obuku carinskih djelatnika, te transparentnost u odnosima s javnošću pokazatelji su naše uspješnosti.

 

Stoga koristimo ovu prigodu da povodom Dana carinske službe svim carinskim djelatnicima kako onim na graničnim prijelazima i unutarnjim robnim ispostavama, tako i onima u upravnim tijelima Središnjeg ureda i carinarnica, zahvalimo na uloženom trudu u razvoj naše službe. Čestitamo vam Dan carinske službe Republike Hrvatske, 21. rujna, Dan svetog Mateja.

 

Ravnatelj Carinske uprave

Mladen Barišić,



Pisane vijesti