Konferencija o carinskoj suradnji u jugoistočnoj europi

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/DSCN1126_thumb.jpg
  • Slika
  • Slika

U periodu od 12. – 14. ožujka  2008. godine, u Brdu, Republika Slovenija u okviru slovenskog predsjedanja Europskom unijom održana je Konferencija o carinskoj suradnji u jugoistočnoj Europi.

 

Konferencija je okupila direktore carinskih službi zemalja članica Europske unije, zemalja kandidata za punopravno članstvo u EU, te zemalja jugoistočne Europe, kao i stručnjake u području suzbijanja carinskih prijevara i suzbijanja povreda intelektualnog vlasništva.

 

Carinsku upravu Republike Hrvatske predstavljali su Vesna Kadić, zamjenica ravnatelja Carinske uprave, Zdravko Adamović, načelnik Odjela za sprječavanje krijumčarenja i Mario Demirović, voditelj Odsjeka za zaštitu intelektualnog vlasništva.

 

Dvodnevna konferencija organizirana je s ciljem prezentacije strateških opredjeljenja i smjernica Europske unije usmjerenih prema modernizaciji carinskih službi poglavito kroz izgradnju operativnih kapaciteta te je naglašena potreba jačanja carinske suradnje u zemljama jugoistočne Europe.

 

Raspravljalo se i o iznimnoj važnosti uloge carinske službe u suzbijanju krivotvorenja i piratstva kao rastuće pojave s izrazito negativnim učincima na konkurentsku sposobnost europskog gospodarstva, ali i kao pojave koja nesumnjivo predstavlja iznimnu prijetnju sigurnosti i zdravlju ljudi.

 

Na konferenciji je predstavljen i revidirani dokument Europske komisije pod nazivom Customs blueprints, koji predstavlja skup smjernica za izgradnju i jačanje administrativnih i operativnih kapaciteta namijenjen svim carinskim službama koje prolaze razne oblike modernizacije, ali i carinskim službama zemalja koje kandidiraju za punopravno članstvo u EU, kako bi iste, provedbom navedenih smjernica, mogle u cijelosti udovoljiti kriterijima i izazovima punopravnog članstva. 

 

Konferencija je zaključena usvajanjem Deklaracije direktora carinskih uprava.



Pisane vijesti