FISCALIS seminar – utjecaj EMCS na organizaciju carinske administracije

 

       U vremenu od 11. do 14. studenog 2007. godine u Latviji, Riga, održan je FISCALIS seminar na temu Utjecaj EMCS na organizaciju Carinske uprave.

       Sastanku su prisustvovali predstavnici svih zemalja članica Europske Unije, Europske Komisije, te predstavnici Republike Hrvatske kao zemlje kandidata.

       Glavni cilj seminara bio je razmatranje operativnih pitanja vezanih uz razvoj i uvođenje EMCS (Excise Movement Control System) – sustava za kontrolu kretanja trošarinske robe.

       Tijekom seminara prikazane su prezentacije od strane delegata Danske, Portugala, Nizozemske, Francuske i Njemačke na slijedeće teme:

  • Utjecaj EMCS na organizacijsku strukturu carinske administracije
  • Zajedničko funkcioniranje papirnog AAD (pratećeg trošarinskog dokumenta) i e-AAD
  • Nova uloga ELO ureda (ureda za suradnju među zemljama članicama EU u području trošarina) i upravljanje rizikom

       koje su bile uvod u četiri paralelne radionice u kojima su sudjelovali delegati svih zemalja članica.

       Zajednički izvještaj s rezultatima rada radionica bio je prezentiran predstavnicima Europske Komisije i svim sudionicima. Osnovni rezultat seminara bio je donošenje liste mogućih problema i rješenja istih prilikom razvoja i uvođenja EMCS, a što je ujedno pomoć zemljama članicama u planiranju potrebnih nacionalnih i/ili internacionalnih akcija.

       Za Carinsku upravu seminar je bio vrlo koristan iz razloga što se u sklopu PHARE 2005 programa započinje s razvojem EMCS, a problemi i iskustva s kojima se zemlje članice susreću pri razvoju sustava doprinijeti će boljem razumijevanju pri izgradnji istog u Republici Hrvatskoj 

 

 
 
 

 

 



Pisane vijesti