EMCS - obavijest gospodarstvenicima

Dana 8.2.2013. godine na web stranici Carinske uprave (pod linkom e-Carina – EMCS) objavljen je EMCS priručnik za korisnike, EMCS upute za testiranje, EMCS pregled uvjeta i pravila te tehnička specifikacija G2B servisa za EMCS.

Kako dana 1.3.2013.godine započinje nacionalna primjena EMCS sustava pozivaju se svi gospodarski subjekti koji sudjeluju u trošarinskom poslovanju u sustavu odgode da se na vrijeme pripreme za korištenje EMCS sustava, te da se u tu svrhu obavezno prijave za korištenje G2B usluge za potrebe EMCS-a, odnosno registrirati se kao korisnik sustava e-Carine za potrebe EMCS-a.

Da bi gospodarski subjekti koji posluju u sustavu odgode plaćanja trošarine mogli koristiti EMCS sustav:

  • mogu razviti vlastite IT sustave kompatibilne s EMCS-om, te se kao vanjski korisnici povezati s Informacijskim sustavom Carinske uprave na način koji omogućuje slanje elektroničkih poruka prema unaprijed prihvaćenom obliku i sadržaju, ili
  • mogu koristiti EMCS web aplikaciju Carinske uprave.

Trošarinski obveznik je dužan prijaviti se kao korisnik G2B usluge za potrebe EMCS-a, odnosno registrirati se kao korisnik sustava e-Carine i u tu svrhu odrediti administratora koji Carinskoj upravi elektronički prijavljuje zaposlenike i njihove podatke popunjavanjem odgovarajućih web obrazaca.

Postupak registracije provodi Carinska uprava, Središnji ured temeljem zahtjeva koji se podnosi u pisanom obliku kao ispis posebnog web obrasca (obrazac ispisa prijave) koji sadrži podatke iz postupka elektroničke prijave trošarinskog obveznika i administratora

Također, za korištenje EMCS sustava trošarinski obveznik je dužan pribaviti odgovarajući pristupni i potpisni certifikat, pri čemu ne postoji obveza pribavljanja potpisnog certifikata, ako trošarinski obveznik koristi EMCS web aplikaciju Carinske uprave.

Prijava se obavlja sukladno Uputama za korištenje aplikacije za prijavu korisnika G2B usluga, koje su objavljene na web stranici Carinske uprave pod linkom e-Carina – G2B servis Carinske uprave.



Pisane vijesti